Lavendelglass (Semi Freddo)


Det här mitt ”vanliga recept” som jag använder när jag ska göra glass, eller Semi Freddo som det så fint heter, och denna gången är smaken underbart ljuvlig lavendel. Jag har aldrig gjort lavendelglass tidigare, det här var mitt första försök, och jag mumsade i mig den tillsammans med nygräddade frasvåfflor.

Inspirationen kom från två håll, urpsungligen från filmen ”It’s Complicated” där huvudrollsinnehavaren, som spelas av Meryl Streep, gör just lavendelglass men även från den otroligt duktiga tjejen som driver bloggen ”Bara en kaka till”. Ni har väl inte missat hennes blogg, otroligt inspirerande recept och fina bilder! Jag har alltid tänkt att ”undrar hur den där lavendelglassen smakar” men aldrig kommit mig för att prova på det själv, men nu, nu kommer det blir mkt lavendelglass framöver kan jag säga! 

Den här glassen smakar mycket lavendel, utan att det för den skull känns parfymerat. För mig var det det precis lagom men vill man bara ha en liten touch, en liten nyans av lavendel, så föreslår jag att man halverar mängden lavendel och ökar mängden vanilj. Kanske även att du lyxar med äkta vaniljstång som ”Bara en kaka till” har i sitt recept. 
 
Nåja, nu är det dags och börja göra glassen så att ni har något till era nygräddade frasvåfflor ikväll, eller hur? Tänkte väl det! 🙂

RECEPT – LAVENDELGLASS

4 ägg
4 dl grädde
2 tsk vanijsocker
1 dl lavendelsocker
Eventuellt lila karamellfärg/hushålls färg

HOW TO?

1.  Börja med att separera gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. OBS! Det är väldigt viktigt att det INTE kommer minsta spår av någon äggula i äggvitorna, då kommer du inte kunna vispa äggvitorna till ett fast skum.

2. Vispa upp ägggulorna med vaniljsocker samt hälften av lavendelsockret (0,5 dl) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner den i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande lavendelsocker till ett fast vitt skum. VÄND ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten.

3. Vill du att glassen ska ha lite ”rippel av lila” här och där  tar du helt enkelt ut cirka 1 dl av glasen, blada ner 1 tsk lila karamellfärg och rör försiktigt tills allt blandat sig. Rör sedan ner din mörklila glassmet i resten av smeten, men rör bara lite grann, så att det bildast lila strimmor i lavendelglassen.
 
Så, nu är det bara att täcka glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och vänta en si sådär 3-4 timmar. Servera som den är, kanske till nygräddade våfflor!

Lycka till alla kära läsare!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

21 Comments

  1. Svara

    Katarina

    25 mars, 2012

    Det här låter gott! Jag har använt lavendel i kakor, men inte testat det i glass! Kram

  2. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    25 mars, 2012

    Ojojoj!!! Nu blir det bråttom! jag har gjort Leilas Lavendelsås och älskar den och nu måste jag bara testa detta! Problemet är bara att den enda lavendel jag kan få tag på idag är en liten dammig bukett i köket… Så nu ska den blåsas av och se hur mycket jag kan få ihop!
    Kram du underbara!!!
    Malin

  3. Svara

    matilda

    25 mars, 2012

    låter himla gott!

  4. Svara

    beautyobsession-en skönhetsblogg

    25 mars, 2012

    Vet du vart man kan få tag i lila karamellfärg. För jag har bara stött på röd,grön,blå och gul. Eller ska man blanda till sig färgen?:-)

  5. Svara

    nea~

    25 mars, 2012

    Gud så gott det ser ut !:)

  6. Svara

    Majathebest

    25 mars, 2012
  7. Svara

    Majathebest

    25 mars, 2012

    Ser smarrigt ut<3;]

  8. Svara

    simone

    25 mars, 2012

    åh aldrig testat lavendel men de låter och ser jättegott.

  9. Svara

    clara

    25 mars, 2012

    Låter smarrigt!
    Fin blogg! 🙂

  10. Svara

    Fröken Orange

    25 mars, 2012

    Följer dig på bloglovin' så att jag inte missar något! Min blogg har inte så mycket med mat att göra än, men kanske snart nudå – om du har lust att ta en titt? 🙂

  11. Svara

    Jennifer

    25 mars, 2012

    Åh så sugen jag blev på glass nu, tror jag måste gå och rota lite i frysen :). Kram Jennifer

  12. Svara

    Jennifer

    25 mars, 2012

    Åh så sugen jag blev på glass nu, tror jag måste gå och rota lite i frysen :). Kram Jennifer

  13. Svara

    Helena / Bara en kaka till

    25 mars, 2012

    Vad kul att du också gillar glassen! Visst är det lätt att bli besatt av den? Jag ska nog göra en omgång i veckan, blev så himla sugen nu av att se dina fina bilder. Stor kram!!

  14. Svara

    Sessan

    26 mars, 2012

    Så gott det ser ut att vara. Så passande det var med lavendelmotivet.

  15. Svara

    Lantmätarvillan

    26 mars, 2012

    Det där kommer jag prova och vad fint med sockret!

  16. Svara

    Elisabeth

    29 mars, 2012

    Åh det låter jättegott.. Får prova det =)

  17. Svara

    kiwiberries

    30 mars, 2012

    gott gott!

  18. Svara

    Kajsa

    9 juli, 2012

    Ungefär hur många personer/portioner räcker en sats glass till?

  19. Svara

    Linn

    29 juni, 2013

    Om man vill använda en glassmaskin, var/när får den spela din roll i sådana fall?
    Tack för dem bästa bakbloggen, Maria!

    • Svara

      Mary

      2 juli, 2013

      Hej Linn! 🙂 Just den här smeten/det här receptet är inte ett glassrecept även om jag skriver glass lite här och var. Det är en Semi Freddo, som betyder "halvfryst" på italienska. Ärligt talat så tycker jag att Semi-Freddo är så mkt enklare om man inte har en riktigt bra glassmaskin, de brukar gå på ca 2000 kr. Så här kan man inte använda en glassmaskin men lovar dig att semifreddon är gudomligt god ändå!! Tack fina Linn för dina snälla ord, de värmer! Kram

LEAVE A COMMENT