PLÄTTLÄTT CHOKLADMOUSSE



Krämig, luftig med en underbart fyllig men ändå mjuk chokladsmak…….
Hur låter beskrivningen på den efterrätten?

Om jag drar den vanliga devisen att den är så oerhört enkel att göra, tror ni på mig då? 

Allt du behöver är choklad, jag använder mig av Odense 36%-ig mjölkchoklad, den är perfekt till den här efterrätten! Givetvis kan du väja en mörkare choklad, men jag tycker personligen att det blir lite ”mycket” just i en mousse. Var gulliga och gör den inte på blockchoklad.. Receptet blir inte densamma med blockchoklad.
Så är det bara.

Det enda negativa är väl i så fall att den bör stå 2-3 timmar, eller över natten, i kylskåp. Men jag lovar att den är värd att vänta på!

Och vad behöver man då till det här undrar ni och börjar leta i skåpen! 😉 
Ja du inte så mycket faktiskt!

RECEPT – PLÄTTLÄTT CHOKLADMOUSSE
4 portioner

100 gram choklad
(jag rekommenderar verkligen den 36%-iga mjölkchokladen från Odense..å det bestämdaste..och nej jag är INTE sponsrad av Odense, jag tycker bara att den är absolut bäst)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 rågad tsk ljus muscovadosocker

HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig. 

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter. 

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare ”massa” av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden tycker jag själv. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite luft i moussen.

5. Häll därefter upp i portionsskålar och ställ in i kylskåpet. Täck gärna med lite plastfolie så att ytan inte torkar på moussen. Det fungerar även väldigt bra att hällla upp moussen i mindre snapsglas eller liknande, som jag gjort på bilden. Perfekt substitut istället för en chokladpralin till kaffet!

Innan servering; Riv lite mörk och lite vit choklad över moussen och servera.
Njut!

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

37 Comments

  1. Svara

    Karin

    9 mars, 2012

    Ser underbart gott ut!

  2. Svara

    LIVSGLITTER

    9 mars, 2012

    Ser & låter underbart!

  3. Svara

    Annacarin

    9 mars, 2012

    Funkar det även med mörk choklad?

  4. Svara

    Malin

    9 mars, 2012

    Jösses jag blir sugen på allra du gör.
    Men denna måste jag göra till efterrätten i morgon
    Har lovat barnen speciellt middag inför melodifestivalen.
    Ja det är ju inte så att vi slaviska följer detta. Men barnen älskar det.
    Så här i final och allt…så passade denna kanon.
    Tusen tack för ännu ett ljuvligt recept.
    Kram Malin

  5. Svara

    Adela

    9 mars, 2012

    Men åååå så gott!! Det här SKA jag testa och jag håller med dig….Odense…mmmmmm!;)

    Kramar
    Adela

  6. Svara

    Mickan

    9 mars, 2012

    Mums! Chokladmousse är så gott!

  7. Svara

    therese

    9 mars, 2012

    vart hittar man odense choklad?

  8. Svara

    Elin

    9 mars, 2012

    Hej!
    Jag har alltid älskat att baka(även fast jag bara är 13),men nu hinner jag aldrig eftersom jag ska flytta snart.
    Jag skulle gärna vilja ha ett tips på dina tre godaste och enklaste recept.
    Skulle kunna underlätta så mycket för mig eftersom jag skulle kunna få chans att baka!
    Tacksam för svar.

  9. Svara

    Julia - Matblogg

    9 mars, 2012

    Åååh jag var jätte sugen på choklad så såg jag detta härliga recept :). Kanske något att testa i helgen!

  10. Svara

    Jennifer

    9 mars, 2012

    Den beskrivningen lät ju fantastisk! Kanske får bli den till efterrätt imorgon :).

  11. Svara

    A

    9 mars, 2012
  12. Svara

    Annelie

    9 mars, 2012

    Tackar för detta recept! Schlagerkvällens efterrätt klar:-)

    Stor kram

  13. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    9 mars, 2012

    Men varför är alltid chokladen slut i det här huset??? Jaja, får väl vänta till i morgon då! 🙂
    Håller med om att odense är bästa bakchokladen.
    Kram och ha en härlig fredagkväll!
    Malin

  14. Svara

    M I N A B R U N - photography

    9 mars, 2012

    muuums!

  15. Svara

    Hanna Ek

    9 mars, 2012

    Hej! Tänkte bara tipsa om en tävling utöver det vanliga som jag har på min blogg just nu, kram!

  16. Svara

    Johanna - Love this today ♥

    9 mars, 2012

    Gott det ser ut!
    Och till Therese ovan: Odense-choklad brukar finnas på vanliga välsorterade livsmedelsbutiker 🙂

  17. Svara

    tessir

    9 mars, 2012

    fin blogg kolla in min=)

  18. Svara

    Emilia

    9 mars, 2012

    Helt underbar blogg! 🙂

  19. Svara

    Hanna

    9 mars, 2012

    Det ser jättegott ut, får lägga in den i receptmappen för framtida middagar! 🙂

    Sv: Ska verkligen försöka att låta kladdkakan stå men det kommer bli svårt! Kanske gör två stycken då, gillar både när de är varma och lite kleniga och när de är kalla och har satt sig lite! 🙂

    Jag fick faktiskt lösögonfransar i min box, har dock aldrig provat det förut så blir lite spännande 😛 Fick mascara och body splash också bl.a., ska lägga upp ett inlägg snart om vad jag fick tänkte jag! 🙂 Hoppas du har en mysig kväll! Kram

  20. Svara

    a Lady & a Tramp

    9 mars, 2012

    Hej!
    Hittade dig via it's a house, vad läckra grejer du gör!
    Jag är urkass (läs ointresserad) i köket, förutom bakning. MEN, mjölkallergiker. Kan inte knepen bakom bakning vad som påverkar, tror du dessa funkar på havre eller sojagrädde?

  21. Svara

    Kristina - ingen vanlig dag

    10 mars, 2012

    Mmmm så gott det ser ut! Jag ska faktiskt göra chokladmousse till efterrätt ikväll (med stekta päron till). Så gott! Men blir min misslyckad så ska jag testa ditt recept nästa gång. Och tack för tipset om Odense choklad – ska prova nästa gång. Har tidigare testat deras nougat som är supergod!
    Trevlig lördag!

  22. Svara

    Josefin

    10 mars, 2012

    Okej tack så mycket för svar! 😉

  23. Svara

    Linnea

    10 mars, 2012

    Hej Mary!
    Måste bara säga att din blogg är så snygg, trevlig och inspirerande. Du är jätteduktig och verkar dessutom vara väldigt trevlig och skriver på ett roligt sätt 🙂 Är lite nyfiken på hur gammal du är?
    Tack på förhand och fortsätt blogga 🙂

  24. Svara

    Mariie

    10 mars, 2012

    Blev jätte hungrig av att kolla din blogg ^^
    Allt ser sååå gott ut! 🙂

  25. Svara

    Lilly

    10 mars, 2012

    låter som att det kan bli min nya favvo <3

  26. Svara

    Amanda

    11 mars, 2012

    Vilken härlig och fin blogg 😀

    MVH Amanda

  27. Svara

    P

    11 mars, 2012

    En helt underbar blogg!

  28. Svara

    Sessan

    11 mars, 2012

    Okok, en sådan ska jag kika efter, väldigt praktiskt att ha.
    Vi gjorde vit chokladmosse igår men den var sådär. Var inte likadant recept som du gjort efter.

  29. Svara

    MiaC

    11 mars, 2012

    Men du, jag sitter här och dreglar… dina bilder är verkligen helt underbara och om mossen smakar lika gott som den ser ut ja då har vi helt klart en vinnare =) Måste prova denna snarast… kram på dig.

  30. Svara

    Helena

    12 mars, 2012

    Så underbart gott det ser ut!:) Jag har aldrig testat den chokladen så nästa gång det vankas chokladmousse så blir det den.

  31. Svara

    Mary

    13 mars, 2012

    Emilia; Tack så jättemkt!

  32. Svara

    Mary

    13 mars, 2012

    Linnea; Precis sådär lagom gammal 😉

  33. Svara

    Mary

    13 mars, 2012

    P; Det går inte att kommentera i din blogg. Tack för fina orden, de värmer verkligen!

  34. Svara

    Sophia

    13 mars, 2012

    men gud vilken god blogg. åååh mums!!

  35. Svara

    MW design

    18 mars, 2012

    åh det måste jag testa 🙂

  36. Svara

    Anonym

    15 februari, 2014

    Det blev din goda chokladmousse igår 🙂

  37. Svara

    Kristina

    21 juli, 2014

    Hej,

    Vill bara säga att du har en fantastisk blogg med underbart härliga recept och kreationer. 🙂 Har en liten fråga angående detta recept, går det att använda samma recept för att göra en chokladmousse tårta?

    // Kristina

LEAVE A COMMENT