0
6 In Sylt, Marmelad, Curd & Inläggningar

PRESSGURKA MED CHILI

Pressgurka med Chili
Egen pressgurka är fräscht på midsommarbuffén och fungerar även bra som komplement till grillat på kvällen. Chilien ger en liten extra kick som liksom boostar gurkan och ger den en ny dimension med lite mer flärd..det är inte längre bara gurka! 

Gurkan smakar fortfarande pressgurka men stinget kommer lite efteråt och man undrar ”vad var det där”? Mums är det i allafall!

Här ska vi grilla och äta upp pressgurkan jag gjorde i helgen, perfekt måndags aktivitet. För jag kommer göra ny pressgurka till midsommar, den är alldeles för god för att hålla så länge i vårt kylskåp.

Det finns många olika varianter av pressgurka där det pressas lite häran och däran i lite olika tidsintervaller. Såhär gör jag min!

RECEPT – PRESSGURKA med CHILI

1 gurka
3 krm
salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1,5 tsk chiliflakes
1/2 dl finhackad bladpersilja

HOW TO?

1. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg den på en stor tallrik. Strö över saltet och rör runt. Plasta in tallriken med gurkan och lägg en tyngd på gurkan. Låt gurkan stå pressad i 50 minuter.

2. Blanda i en större skål, en lag av ättikssprit, vatten, socker, chili & persilja och rör runt tills sockret löst sig.  

3. Häll bort vattnet som gurkan vätskat av sig och lägg ner gurkan i ättiklagen, låt den stå och gotta sig i 20 minuter.

4. Häll upp på decinficerad burk och förslut med lock, pressgurkan håller sig ca 1-2 veckor i kylskåp.

Lycka till!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sara N
  4 juni, 2012 at 20:33

  Mumsigt och fräscht med Chili!

 • Reply
  Jennifer
  4 juni, 2012 at 22:18

  Så gott med grillat! och den där gurkan lät god och verkade ju inte allt för svår att göra vilket passar mig :). Kram Jennifer

 • Reply
  Malin - Stjärnflocka
  5 juni, 2012 at 07:58

  Mys!!! 🙂

 • Reply
  Lilly
  5 juni, 2012 at 15:47

  helt ärlig talat verkar det inte alls gott,,men som sagt,jag har inte smakat detän 🙂

 • Reply
  frida
  8 juni, 2012 at 15:07

  Nu har jag precis gjort klart gurkan och vitlökarna som jag ska ge till min moster i present när vi ska till henne imorgon.

  Tack för super braiga tips dom uppskattas massor!!!!

 • Reply
  Dorothy McLeod
  24 juli, 2019 at 17:13

  Hello from Canada….I have a question about the liquor in the recipe. What is 3krm? I would like to try the recipe but am puzzled as to this ingredient. Is it a vodka or gin? I would love to try it but need a bit more information. Thanks dorothymcleod@shaw.ca or just an answer in the comment section would be wonderful. Your curds and cheeses are amazing.

 • Leave a Reply