PRESSGURKA MED CHILI

Pressgurka med Chili
Egen pressgurka är fräscht på midsommarbuffén och fungerar även bra som komplement till grillat på kvällen. Chilien ger en liten extra kick som liksom boostar gurkan och ger den en ny dimension med lite mer flärd..det är inte längre bara gurka! 

Gurkan smakar fortfarande pressgurka men stinget kommer lite efteråt och man undrar ”vad var det där”? Mums är det i allafall!

Här ska vi grilla och äta upp pressgurkan jag gjorde i helgen, perfekt måndags aktivitet. För jag kommer göra ny pressgurka till midsommar, den är alldeles för god för att hålla så länge i vårt kylskåp.

Det finns många olika varianter av pressgurka där det pressas lite häran och däran i lite olika tidsintervaller. Såhär gör jag min!

RECEPT – PRESSGURKA med CHILI

1 gurka
3 krm
salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1,5 tsk chiliflakes
1/2 dl finhackad bladpersilja

HOW TO?

1. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg den på en stor tallrik. Strö över saltet och rör runt. Plasta in tallriken med gurkan och lägg en tyngd på gurkan. Låt gurkan stå pressad i 50 minuter.

2. Blanda i en större skål, en lag av ättikssprit, vatten, socker, chili & persilja och rör runt tills sockret löst sig.  

3. Häll bort vattnet som gurkan vätskat av sig och lägg ner gurkan i ättiklagen, låt den stå och gotta sig i 20 minuter.

4. Häll upp på decinficerad burk och förslut med lock, pressgurkan håller sig ca 1-2 veckor i kylskåp.

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Comments

 1. Svara

  Sara N

  4 juni, 2012

  Mumsigt och fräscht med Chili!

 2. Svara

  Jennifer

  4 juni, 2012

  Så gott med grillat! och den där gurkan lät god och verkade ju inte allt för svår att göra vilket passar mig :). Kram Jennifer

 3. Svara

  Malin - Stjärnflocka

  5 juni, 2012

  Mys!!! 🙂

 4. Svara

  Lilly

  5 juni, 2012

  helt ärlig talat verkar det inte alls gott,,men som sagt,jag har inte smakat detän 🙂

 5. Svara

  frida

  8 juni, 2012

  Nu har jag precis gjort klart gurkan och vitlökarna som jag ska ge till min moster i present när vi ska till henne imorgon.

  Tack för super braiga tips dom uppskattas massor!!!!

LEAVE A COMMENT