Lakritsbiskvier – Choclate & Liquorice Biscuits

För några dagar sedan när jag gjorde blåbärsbiskvier var det en läsare som efterfrågade lakritsbiskvier.
Just det har jag faktiskt aldrig bakat förut men eftersom jag älskar lakrits så ville jag givetvis ge det ett försök.Biskvier är väldigt tacksamt att baka eftersom det, trots allt, går väldigt fort. Bottnarna svänger du ihop på ca 15-20 minuter, och då har jag räknat in den tiden de ska vara i ugnen också.  När biskvibottnarna gräddas i ugnen gör du smörkrämen och du har färdiga-redo-att-ätas-biskvier på strax över timman.
Inte så pjåkligt om du frågar mig.
 
Lakritssmörkrämen blev gudomlig, om man får säga så om sådant man tillverkar själv (vi lever ändå i Jante-Sverige även om det är sådant jag inte brukar bry mig om). Mannen har i skrivande stund mumsat i sig 6 biskvier och ger dem tydligen 4 av 5 möjliga i betyg… Ja han ropade faktiskt detta från köket alldeles nyss!
Själv hade jag kunnat äta bara smörkräm…jo faktiskt..och jag skäms inte för det heller.
När jag precis gjort iordning biskvierna, strax innan jag fotade dem, kom jag mumsandes ut från köket. Mannen undrade hur biskvierna smakade.
”Jag vet inte”, svarade jag med hela munnen full.
”Okeeeeej”, fick jag tveksamt till svar..”vad är det du äter på då”?
”Smörkräm” svarade jag glatt och inte ett dugg generad.
 
Ja, jag vet..jag är sån. Men vadå, smör är gott.
Ärligt talat, allt blir gott med lite smör på 😉 Lakrits var inte något undantag där inte….
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT – LAKRITSBISKVIER
16 st
 
Mandelbottnar:
250 gram mandelmassa
1 stor eller 2 små äggvitor
 
Lakritssmörkräm:
100 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (jag köpte mitt på Kahls som säljer kaffe och annat smått och gott)
eventuellt svart karamellfärg/färgpasta
 
200 gram mörk (70%) choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda med äggvitan till en jämn smet. Klicka ut/rulla mandelsmeten till 16 små kakor och placera ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler medan du gör smörkrämen.
 
2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Spritsa smörkrämen på de kalla mandelbottnarna, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Lycka till!
Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

26 Comments

  1. Svara

    Sahra

    1 juli, 2012

    Jag har aldrig gjort biskvier. Trots att jag älskar dem. Tycker det verkar superkrångligt att doppa i choklad, men det kanske inte är så svårt. Lakritsbiskvi låter sådär. Men är lite nyfiken att prova.

    • Svara

      Mary

      3 juli, 2012

      Biskvier är inte alls krånglit att göra, jag lovar! Jag har ett recept på klassiska chokladbiskvier, börja med dem och se om du tycker om den hemgjorda varianten. personligen tycker jag att de är mkt godare än köpebiskvierna! Lycka till kära du!

  2. Svara

    Lisa

    1 juli, 2012

    Å vad fina de ser ut. 😀

  3. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    1 juli, 2012

    Haha!!! Du är för skön du! 🙂
    Vet inte… får inte ihop smakerna i hjärnan, så det får nog testas!
    Kram på dej fina du!
    Ps. Tack för att du slopar jante! Det blir så mycket bättre då!

  4. Svara

    Sabina mammas tårtor

    1 juli, 2012

    Det ser gott ut

  5. Svara

    Monsterscircus

    1 juli, 2012

    Uhm biskvier! de ser så söt och jag älskar lakrits. recept måste jag prova när vi får semester! tack för receptet och anvisningar! ha en trevlig kväll.

  6. Svara

    Malin´s Diner

    1 juli, 2012

    Mums, så himla gott! Har pulver hemma, kanske ska…

    Kram Malin

  7. Svara

    helenasenklavardag

    1 juli, 2012

    Dom såg riktigt goda ut! Älskar lakrits, men det var typ 20 år sedan jag gjorde vanliga biskvier, så undrar om jag minns hur man gör!
    Kram Helena

  8. Svara

    Lingonberrie

    1 juli, 2012

    Åh åh åh åh jag dööör.

    Det låter så gott och jag är en lakritsdåre. Det har ska jag prova att laga var så säker. 🙂
    Tusen tack för inspirationen

  9. Svara

    Jes

    1 juli, 2012

    Å vad go´du är fina Mary! Och dina biskvier ser gudomligt goda ut!

    Kram Jes

  10. Svara

    Katarina

    2 juli, 2012

    De ser goda ut och jag gillar lakrits 🙂

  11. Svara

    dianasdrömmar

    2 juli, 2012

    Dom där ska jag prova på semestern, ahh låter farligt goda.kram Diana

  12. Svara

    Katarina

    4 juli, 2012

    MÅSTE GÖRA!!! Jag är lakritsbesatt… Min last tror jag!

  13. Svara

    Therese Sörensen

    17 juli, 2012

    åh va nice! ska lätt testa det där! 🙂

  14. Svara

    Erika

    17 september, 2012

    Hur mycket smörkräm ska man lägga på kakorna och hur stora kakor ska man gör på ett ungefär? Tack på förhand.

  15. Svara

    Cicci H

    18 november, 2012

    Hej! Ny här, men kommer igen. Du har ju så mycket gott att jag blir… vet inte vad…sugen på allt! 🙂 Biskvier är ju gott, brukar göra en med saffransfyllning och vit choklad, till jul. Och salt, det kan man ha till det mesta. Ibland doppar jag mörk choklad rakt av ner i mitt flingsalt…

    • Svara

      Mary

      22 november, 2012

      Hej Cicci!! Tack snälla, du är SÅ välkommen!! Mmm, det låter riktigt gott och spännande!! Men visst..salt..och just flingsalt lyfter många smaker, vad kul att du upptäckt det!! Kram

  16. Svara

    Tampa divorce lawyer

    27 november, 2012

    Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
    super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written
    and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for
    rookie blog writers? I’d genuinely
    appreciate it.

    • Svara

      Mary

      28 november, 2012

      Hi! Ohh blogging.. Nice pictures that draws in the reader is always a big plus. Otherwise, just be youself and update frequently! 😉 I hope your blogging goes well! Best wishes/Mary

  17. Svara

    Lina

    13 oktober, 2013

    Hej, Gjord efter receptet men chokladen rann av smörkrämen .Hae nu någon ide vad det kan bero på? Grymt god krämpor!:-)

  18. Svara

    Sara

    6 december, 2013

    Tack så hemskt mycket för receptet, har gjort dem flera gånger nu och de är helt galet goda!

    • Svara

      Mary

      14 januari, 2014

      Vad kul!! Alltid härligt att höra när ngn tycker om mina recept! God fortsättning!

  19. Svara

    Maria

    20 januari, 2014

    Mycket goda. Smörkrämen passar till annat också. Har precis bakat en rulltårta och använt smörkrämen som fyllning. En choklad rulltårta ska tilläggas

    • Svara

      Mary

      29 januari, 2014

      Vad härligt Maria!! Ja visst gör den det..man kan även äta några små teskedar direkt ur skålen. 😛 Det kan ha hänt i mitt kök 😛 Låter fantastiskt gott med chokladrulltårta med lakritssmärkräm!!

LEAVE A COMMENT