0
8 In Sylt, Marmelad, Curd & Inläggningar

Hallonmarmelad med Stjärnanis

Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
(Glasburk Järnia, Sked House Doctor)

Jag veeet, visst låter det konstigt!
Stjärnanis, är hon allvarlig nu? Jo men jag är ju det.

Du behöver inte oroa dig, marmeladen kommer INTE smaka turkisk peppar! Men jag förstår att du blir orolig eftersom det är exakt vad det doftar om du sticker ner näsan i en påse stjärnanis.
Men marmeladen kommer inte, och jag lovar och svär, smaka lakrits på något som helst sätt! Den kommer vara tokmumsig, och alla kommer fråga dig ”vad har du kryddat den med, jag känner att det är något men jag kan inte definiera det”. Stjärnanisen ger den där smaknyansen som är så god men som är så svårdefinierad. Det blir gärna lite diskussion kring den här marmeladen. ”Vad är det i?” ”Nej men det är nog inget annat än hallon, eller?” ”Vad tycker du, har den inte någon ton av något annat ?” ”Nej?” Folk smackar och smuttar och sörplar och rullar runt och smakar marmeladen på ostbit och filosoferar… ”Kan det vara kardemumma mån tro” ”Nej det måste nog vara någon typ av smaksatt socker”! ”Kan det vara råsocker?”

Ingen, inte en endaste en har ännu varken gissat på anis eller stjärnanis. Vad vet jag, kanske är det mina vänner som har skeva smaklökar, men det tror jag inte. 
Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
Det här är ett sådant där recept som är perfekt att ge bort i present till en annan marmeladfantast eller bara matfantast. Sätt gärna en lapp på burken med recept på sylten så att de själva kan laga den (eller inte om du vill vara ensam om sylten i din bekantskapskrets ;))

Förra gången när jag la ut Björnbärsmarmeladen glömde jag säga hur jag föredrar min marmelad. Jag tycker nämligen inte om när den är för tjock/stel/stabbig..ja kalla det vad du vill. Men jag vill fortfarande att det ska kännas fräscht och friskt trots att det är sötsliskigt och för tjock konsisten är inte alls lika gott om du frågar mig. 

Precis som Björnbärsmarmeladen kommer den här vara ganska naturlig, jag har bara använt precis så mkt syltsocker och kokat den precis så länge som jag tycker är bästs vilket är synonymt med en ganska lös marmelad. 

Det är inte alls svårt att göra! Blanda ihop sylt och socker i en kastrull, lägg ner stjärnanisen och koka i några minuter. Häll upp på decinficerade brukar och du är klar. 

Mumsig som sjutton till nybakade scones och en kopp kaffe!

Ja, jag förstår att ni förmodligen vill ha det tydligt punkt för punkt ändå och det ska ni få så klart!

RECEPT – HALLONMARMELAD med STJÄRNANIS
2 mindre burkar marmelad

350 gram frysta hallon
3 dl syltsocker
1 stjärnanis

HOW TO?

1. Blanda syltsocker och tinade hallonen i en tjockbottnad kastrull.

2. Lägg i 1 stjärnanis och låt koka upp på något högre än medelvärme. Så fort den börjar koka sätter du timern på 5 minuter. Skumma vid behov (det brukar sällan behövas när man använder sig av frysta bär från affären har jag märkt).

Du behöver inte ha sönder hallonen, de kokar sönder av sig själva och är det ngt stackars hallon som inte kokat sönder tycker jag du kan låta det vara. Lite större hallonbitar visar att du faktiskt använt hela hallon, det känns mer genuint! 😉

3. När marmeladen kokat ganska kraftigt i 5 minuter drar du kastrullen från plattan och häll upp marmeladen på decinficerade burkar.

Klart!
Lycka till!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  lilly
  9 juni, 2012 at 16:05

  mums! hallonsylt är typ bästa sylten eveahh..vet inte hur de smakar med stjärnanis i..vet inte ens vad stjärnanis är..

 • Reply
  Lisa
  9 juni, 2012 at 22:06

  Jag älskar att koka marmelad, men är hemskt dålig på å äta upp dem.
  Jag fastar i ost-å-kex-tänket tror jag, borde kanske tänka om å faktiskt ät det till frukost? 😀

 • Reply
  sabina mammastårtor
  10 juni, 2012 at 11:04

  du kan lägga till mig som vän på facebook så kan jag bjuda in dig. sabina håkansson heter jag och bor i kristianstad. så är det en bild på mig och min son:)

 • Reply
  Aida
  4 oktober, 2013 at 22:03

  Förlåt för den kanske dummaste frågan någonsin men låter du stjärnanisen vara kvar i marmeladen när du häller i den i behållaren? Kan man äta den?

 • Reply
  Aida
  9 oktober, 2013 at 09:14

  Jag gjorde faktiskt den här häromdagen och chansade gällande stjärnanisen och insåg ganska snabbt att den inte är menad att äta, den är ju så hård! Tack för att du svarade mig ändå och ett ännu större tack för ditt fina engagemang med bloggen. Detta receptet blev en riktig vinnare, min favoritmarmelad #1 och min man kan inget annat än att hålla med. Önskar dig lycka till i allt du gör!

 • Reply
  Sofie
  13 februari, 2014 at 23:34

  Är överlycklig att jag provat detta recept! Tack! Marmeladen kokas hos oss minst en gång i månaden och en bruk äts oftast upp i ett svep!!! Den är allt som oftast en väldigt uppskattad present! Fungerar till allt! Lika gott på helgens surdegsbröd som på ostbrickan!

 • Leave a Reply