När Man Skördar Lavendel – How to Harvest Lavender

Ja det gäller ju att ha lite framförhållning inför vinterns bak och glasstillverkning!
För nu börjar mitt lavendelförråd sina och eftersom jag har riktig, ”färsk”, lavendel som ännu inte slagit ut allt för mkt har jag börjat bunkra upp mitt lavendelförråd inför vintern.
 
Det du ska tänka på om du vill torka din egen lavendel är att du bör skörda den innan blomknopparna slagit ut allt för mkt. Du skördar hela ”axet”, och jag brukar klippa ner ganska långt ner på stjälken eftersom plantorna ändå är vackra som buskar utan lika mkt blommor. Samla stjälkarna med hela ax och bind ihop i små knippen som du torkar på mörk plats. När lavendeln torkat helt repas blommorna loss och du kan förvara dem i en liten glasburk eller påse.
 
Något som kan vara bra att tänka på om du vill använda lavendeln i matlagning/bakning är köpa ekologisk lavendel som inte är besprutad. Jag brukar dessutom rengöra blommorna innan jag torkar dem genom att snabbt sänka ner lavendeln i en skål med kallt vatten och röra om dem lite i vattenbadet. Jag låter sedan axen torka på en bit papper innan jag hänger upp för att torka ”på riktigt”.
 
Torkad lavendel kan du använda i skorpor, glass, om du vill göra lavendelsocker eller när du bakar bröd. Vill du inte använda den i matlagning går det givetvis bra att göra små fina påsar och lägga i garderoben eller kanske hänga på sidan av sängen så kan de både dofta och smaka sommar hela vintern lång!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

25 Comments

  1. Svara

    sabina mammastårtor

    3 juli, 2012

    jag är helt chockad.. vilka foton! WOW WOW WOW!

    • Svara

      Mary

      3 juli, 2012

      Tack snälla snälla du!!! <3 Du är allt bra go du!

  2. Svara

    sofia johansson

    3 juli, 2012

    …min lavendel har inte ens börjat blomma än..längtar<3

    • Svara

      Mary

      3 juli, 2012

      Håll ut!! 🙂 I "värsta fall" får du köpa torkade lavendelblommor.

  3. Svara

    Malin -Stjärnflocka

    3 juli, 2012

    Underbara bilder!
    Här dröjer det också ett tag tills lavendeln blommar, men det börjar komma lite.
    jag längtar efter lavendelsås med persikor… 🙂
    Kram

  4. Svara

    Lingonberrie

    3 juli, 2012

    Så fint och bra tips. Min lavendel är nog helt lagom att skörda då.
    Underbara bilder!

  5. Svara

    Socker, vanilj och en skvätt grädde

    4 juli, 2012

    Här ska det göras lavendelglass :))
    Blir så inspirerad av dina rätter och alla fina bilder!
    Tack!
    Kram på dig!

  6. Svara

    carolina

    4 juli, 2012

    jättevackra blommor! är inte så förtjust i smaken dock…

  7. Svara

    Jenny

    4 juli, 2012

    Love lavendel! Lavendelskorpor tycker jag också verkar trevligt, men jag har inte testat själv.

    Kram,
    Jenny

  8. Svara

    Tess - Istla.se

    4 juli, 2012

    Vackra bilder.

    • Svara

      Mary

      5 juli, 2012

      Tack! <3

  9. Svara

    Annelie

    4 juli, 2012

    JAA! Tack för dessa tipsen gällande lavendeln!
    KRAM

  10. Svara

    Bromans Bravader

    4 juli, 2012

    Tror vi var fler som hade samma tanke i bilderna idag…
    Kram Jannike

    • Svara

      Mary

      5 juli, 2012

      Hihi, näe men där ser man..hade missat det men ja du. Great minds think alike heter det ju 😛 😉

  11. Svara

    salikon

    4 juli, 2012

    Har tänkt på det där med lavendelsockret och ska ju få ändan ur vagnen, men i år blev det för sent för sådden och det har varit så kallt här uppe i norr hur länge som helst. Allt ligger efter om jag säger så, men då läste jag att man kan så på hösten så lavendeln får den där köldknäppen som den trivs med så så blir det. Nästa år får vi med andra ord njuta av lavendeln.

    Hälsningar gamla "Lantmätarvillan":s nya blogg

    • Svara

      Mary

      5 juli, 2012

      Åhh, men den som väntar på nått gott!! 😉

  12. Svara

    Helena

    4 juli, 2012

    Så vackra bilder på lavendeln. Du är så himla duktig!;)

    • Svara

      Mary

      5 juli, 2012

      Tack!! <3

  13. Svara

    kiwiberries

    5 juli, 2012

    undrar faktiskt vart man kan köpa lavendel, skulle så gärna göra ditt lavendelsocker!

    • Svara

      Mary

      5 juli, 2012

      Lavendel kan du antingen torka själv från lavendelplantan, men se till att den är ekologiskt odlad om du köper den från en butrik så att du slipper få i dig besprutningsmedel. Alternativt kan du köpa det på nätet från lavendela.se (jar jag för mig). Jag köper frn en butik i sthlm som heter Essencebutiken. Ibland finns det även på mer välsortrade hälsokostbutiker. Lycka till! 🙂

  14. Svara

    evelina

    15 juli, 2012

    Perfekt, precis vad jag behövde tips på. tackar!

    • Svara

      Mary

      16 juli, 2012

      Vad kul att jag träffade så rätt då! 🙂 Kram

LEAVE A COMMENT