DILL- & SMÖRMARINERAD HEL LAX I UGN

 Jag vet inte hur ofta jag får frågan vad ”man ska göra med laxen”. ”Jo för jag har ju fått tag på en hel bit färsk lax”!

”Ja”, brukar jag svara då, ”det beror ju på vad man tycker om”?

Visst finns det otroligt många goda recept, bland annat kan man ju hotta till laxen med chèvre, teryaki eller kanske saffran..men färsk lax..ja då tycker jag inte att man ska ”förstöra” den med massa andra starkare smaker, det är till för fryst lax det. Nej nej, sluta omedelbart upp med det, ja ögona bums!

Saken är den att men en hel färsk lax är det banne mig svårt att misslyckas.

Lax är ju en av de fiskar som faktiskt har en hel del smak i sig själv. Jag tycker laxen är absolut godast när man ugnsbakar den i foliepaket med e n o r m t mycket dill, lite citron, salt och smör..så klart.

När den får bakas i folie på det sättet blir den oerhört mör och saftig gentemot när den allt som oftast steks sönder och samman i en stekpanna. Men ta för guds skull i n t e bort de större benen från fisken. Låt det sitta kvar medans fisken gottar sig i foliepaketet. När fisken är färdig kommer du enkelt bara kunna dra bort ryggradsbenet. Varför du ska ha kvar det? Jo, precis som när du steker el grillar kött ger benet mer smak till köttet.

En sak som jag tycker är viktig att påpeka är att lax faktiskt inte måste vara helt genomgrillad/stekt eller vad du nu väljer att göra med laxen. Lax ska inte stekas torr, då är den inte alls god. I foliepaket går det mkt fort att tillaga lax, ca 45 minuter för hel lax och ca 25-30 minuter för en hel laxsida.

Ni kan se båda varianterna på bilderna ovan. Den översta varianten mumsade vi i oss på 4 personer, ja, det var nästan så att vi glömde bort att det fanns potatis till.

Hur man gör, ja..det är så enkelt så att jag nästan skäms..Här kommer ändå instruktioner för er som känner er som noviser i ”ämnet”. Och var försiktiga med saltet, det är bättre att salta lite efteråt. Laxen är så god i sig själv så jag tycker inte man ska överdriva med saltandet…faktiskt.

RECEPT – HEL LAX med DILL, CITRON & SMÖR

50/75 gram smör

Enormt mkt dill, ca 3 ”krukor” till en hel lax och 2 till en laxsida

1 alt 2 citroner

½ alt 1 tsk Salt

Svartpeppar (några tag med pepparkvarnen)

HOW TO?

1.Lägg laxen på en plåt. Jag brukar täcka med bakplåtspapper ifall det skulle läcka från foliepaketet, det är så slitsamt när det bränner fast i plåten.

Välj den mindre mängden ingredienser om du ska tillaga en laxsida, välj den större mängden om du ska tillaga en hel lax.

2.Strö lite salt över/i laxen, mal svartpeppar på/i laxen. Täck laxen med dill och citron och lägg några bitar smör längst upp. Har du en hel lax fyller du den med dill, citron och smör inuti och även med salt, dill och citron utanpå.

3.Knyt ihop folie runt om, se till så att du ”stängt igen” foliepaketet ordentligt.

4.Baka laxen på ungefär 200 grader i 30/45 minuter i ugnen, det går även bra att lägga på grillen.

Servera till färskpotatis och lite romsås alternativt gräddfil och nyklippt gräslök. Skyn som bildas i botten på foliepaketet är jättegod att häll på potatisen..så häll inte bort den.

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

16 Comments

 1. Svara

  Katarina

  26 juli, 2012

  Håller med! Finns inte mycket som kan slå färsk lax, i all enkelhet! Åh så gott det ser ut!

 2. Svara

  Dagliga ljusglimtar

  26 juli, 2012

  Detta ska jag absolut prova eftersom jag älskar lax! Här är mitt tips på en underbar laxrätt:
  http://dagligaljusglimtar.blogspot.se/2012/04/senaps-och-peppargravad-lax.html

 3. Svara

  Emmy

  26 juli, 2012

  Visst är det så. Färsk fisk behöver inte så mycket kryddning. Det är synd att många aldrig ens ätit färsk fisk. Helt klart värt ett par extra slantar. Lax på det här viset är ruggigt gott. Förstår att ni nästan glömde potatisen 😉

 4. Svara

  David

  15 augusti, 2012

  Hej!
  Har precis lagat laxsida inspirerat av denna rätt. Mycket gott och fungerar utmärkt med ett glas amerikansk lätt ekad chardonnay.
  Tack för inspiration och en härlig blogg, på återseende.

  Mvh David

  http://svenssonsmakaren.blogspot.se/2012/08/dill-och-smormarinerad-laxida-i-ugn.html

  • Svara

   Mary

   16 augusti, 2012

   Åhh spännande, ska jag genast kolla in! Kul att jag kunde inspirera och bra att veta vad som även fungerar att dricka till 😀 Tack för dina fina ord, det värmer verkligen! Kram Mary

 5. Svara

  Emma

  31 augusti, 2012

  Hur många grader hade ni ugnen på för en halv lax?

  • Svara

   Mary

   1 september, 2012

   Hej Emma! Tack för att du uppmärksammade mig på att det saknas temperatur i receptet, klantigt av mig. Jag bakar laxen på 200 grader lite oavsett. Det blir alltid bra i folie. Var inte rädd för att låta laxen få en liten rå kärna, den är faktiskt absolut bäst då! Lycka till! 🙂

 6. Svara

  Alen

  26 oktober, 2012

  Skall plocka ut min från ugnen nu dock körde jag 120 grader i 1 timma! Luktar och ser dunder gott ut 🙂

 7. Svara

  Anonym

  6 november, 2012

  Tack! 😉

  • Svara

   Mary

   13 november, 2012

   Varsågod! 😛

 8. Svara

  Matglad

  19 juli, 2014

  Hej! Gjorde hel lax och den blev supergod! Vilken sky till potatisen! Wow! Tack för receptet!

  • Svara

   Mary

   20 juli, 2014

   Vad glad jag blir, tack! <3

LEAVE A COMMENT