FikonmarmeladJag var i butiken för någon dag sedan och såg att de hade riktigt bra priser på färska fikon. Jag älskar fikon, framförallt till en liten charkuteribricka när man får gäster. Det både ser fint ut och smakar väldigt gott som komplement till lite ost, salami och parmaskinka.

Men, man kan ju inte trycka hur många fikon som helst, även om det är bra pris. Men däremot kan jag koka marmelad på det! Lyckan är därmed total.

Folk som känner mig skulle nog himla med ögonen och ”ska du sylta nu igen”. Och ja, det ska jag!! 😀

Min morfar och mormor, som bor i norra Finland, har alltid haft burk efter burk med blåbär-, hjortron-, lingon-, vinbärssylt och jag har alltid älskat lite naturell yoghurt eller fil med hemkokt sylt. Det får mig att känna mig hemma. Jag minns mina somrar i norra Finland uppe vid bottenhavet med deras, vi kan kalla det långfil (Viili) och söt blåbärssylt från de norrländska skogarna.  

”Har man bara tillräckligt med sylt kan man klara av vad som helst” verkar vara devisen som vi kör efter i vår släkt. Och jag hakar, utan att ifrågasätta, exalterad på de ledorden och fortsätter att koka sylt så det står härliga till. Dessutom intalar jag mig själv att ”det går alltid åt”, ”man kan ge bort det i present” och ”det håller ju ändå så länge”. Och det stämmer helst klart, men det resulterar också i att jag har enormt mycket sylt hemma.

Ett TIPS är att använda din sylt när du bakar. Det gör jag.
Jag pillar ner den tillsammans med philadelphiaost som fyllning i muffins. Jag har den i smörkräm till macarons. Den utgör lager mellan tårtbottnar. Jag, ni förstår säkert själva. Så nog går min sylt åt alltid..förr eller senare 😉

Vad som döljer sig i asken bredvid marmeladen får ni se på lördag, för då har jag gett bort presenten tillsammans med marmeladen. Ett litet DIY-projekt kan man säga.. 😉

RECEPT – FIKONMARMELAD
1 stor burk, ca 5-6 dl.

ca 10 fikon
juice från 1/2 citron
375 g strösocker
1,25 dl vatten

HOW TO?

Innan du börjar koka sylten:
Sätt in glasburken/burkarna i ugnen på 100 grader i 20-30 minuter så att de decinficeras. Koka under tiden sylten.

1. Tvätta fikonen, skär bort den torra knoppen och dela i 4 delar.

2. Koka upp vattnet och strösockret till en sockerlag och koka tills det att den fått en temperatur på 105 grader.

3. Lägg till fikon och citronjuicen och låt koka i ca 15-20 minuter eller tills det börjar tjockna lite och bli simmigt. Glöm inte att skumma sylten. (När man kokar sylt så bildas det ett skum på ytan, ta bort det med en sked/slev).

4. Ta av från plattan och mixa fiknonen helt. Använd en stavmixer eller häll över allt till en hushållsmixer. Använder du en hushållsmixer häll tillbaka sylten i kastrullen igen.

5. Låt för ett uppkok på ca 1 minut. Verkar sylten lös, koka i så fall lite längre. Sylten tjocknar dock något när den kallnar. FÖR tjock marmelad blir bara svår att breda ut på smörgåsen/kexet.

6. När marmeladen är klar. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt omedelbart på locket. Ställ upp och ner och låt svalna.

Förvara svalt eller i kylskåp.

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

5 Comments

 1. Svara

  Anise

  12 januari, 2012

  Mmmmm…fikon är så GOTT..Det blir alldeles säkert en uppskattad gåva..Långfil eller filibunke kallade jag det som liten..det gjorde min mormor oxå..åt det med malen ingefära och strösocker på..nog bara norröver man äter långfil..jag har mina rötter där.. mamma från Boden och pappa från Älvsbyn..Bodde i Malmberget som liten..
  Varma kramar till dej för allt du delar här

 2. Svara

  Mary

  12 januari, 2012

  Anise; Men visst är det! Låter underbart gott med ingefära och strösocker!! Åhh vad roligt att höra. Min mamma är från norra Finland och pappa är från Kalix 🙂 Älskar norrland, även om jag inte vill bo där. Men älskar att besöka det och spendera lugna fina veckor ute i naturen! Du e så go du, så snälla och peppande kommentarer varje gång!

  massa kramar till dig!

 3. Svara

  amanda

  17 september, 2012

  Att jag inte upptäckt till blogg tidigare!?! Helmysig 🙂
  Fikonmarmeladen, hur länge håller den sig? Behöver man använda något konserveringsmedel?

  • Svara

   Mary

   17 september, 2012

   Tack så jättemkt för fina komplimanger, då hoppas jag se dig här framöver 😉 Det går inte att säga ett exakt datum på hur länge sylten håller sig, det beror nämligen på hur noga du är med att decinficera burken/locket samt även hur noga du är med att inte stoppa fingrar eller smutsiga skedar i marmeladburken när du väl öppnat burken. Vill du att sylten/marmeladen ska hålla extra länge, väl syltsocker istället för vanligt socker. Syltsocker innehåller andra ämnen som konverar ytterligare. Jag använder inte alltid det eftersom socker i sig konserverar. Sätter du locket på burken omedelbart efter att du hällt upp den varma marmeladen kommer det bildas ett vakuum i burken som även hjälper till att konservera. För mig tog det nog 2 månader att äta upp en av burkarna med marmelad som jag kokade och den höll utmärkt. Oöppnad är hållbarheten lång! Lycka till! Kram Mary

 4. Svara

  Hymppy

  3 oktober, 2017

  Jag är åsså från horra Finland Sirkka o visst skulle man ta vara på allt som skogen bjuder

LEAVE A COMMENT