Att Kärna eget Smör


Igår kväll fick jag plötsligt ett sånt där infall som jag får då och då.
Det är lite sådär ”Eureka!” just då och där, i alla fall från min sida…

Ofta involverar det någon slags tillverkning i köket av något som tar lång tid och är ganska så besvärligt att tillverka. 

Klockslaget får gärna vara nära midnatt när de här tilltagen startar. De flesta suckar och undrar…”ska du verkligen kära smör NU”??

”Om det inte är riktigt besvärligt och tar väldigt lång tid så är det inte värt det!!!”, ropade jag ivrigt till mannen våra första år tillsammans när han fortfarande försökte avstyra mina nattliga tilltag i köket.
Det var innan han gav upp och accepterade. Numera har han insett att det är ”inge å göra mä”. Det är bara till att acceptera, hänga på och se fram emot slutresultatet..vad det nu än må vara.

Denna gång var det just detta. Smör!

Jag ska kärna eget smör, utbrast jag i soffan kl 22:35 för att vara precis. Det kommer gå jättefort!

Och fasiken om det inte gick jättefort också…eller ni får dömma själv. Men 20 minuter senare hade jag mitt hemkärnade smör.

Gott var det också!!

RECEPT – KÄRNAT SMÖR
( ca 180 gram färdigt smör)

 5 dl vispgrädde
2 kryddmått salt (för normalsaltat smör)

HOW TO?

1. Vispa smöret, jag vispade min på absolut högsta hastigheten, tills dess att det ser ut som på bilden längst ner till vänster, dvs kärnmjölken har ”fällts ut” och det som är kvar ser ut som keso…eller möjligtvis mjuka popcorn.

2. Häll ut allt från bunken över en finmaskig sil (så att all kärnmjöl rinner bort) och knåda ihop ”smöret”. Det kommer pysa ut en massa kärnmjölk, och det är precis som det ska. Pressa ihop smöret mot silens botten för att få bort så mycket kärnmjölk som möjligt.

3. Knåda smöret i kallt vatten tills dess att vattnet inte längre blir grumligt. Byt vatten några gånger. 

4. När smöret är rent från kärnmjölk är det klart. Blanda i 2 kryddmått salt, jag använde mig av vanligt salt, och knåda in det i smöret. 

5. Forma till en fyrkant och linda in i bakplåtspapper. Förvara i kylskåp, det håller sig cirka 5-7 dagar. 

(Obs! Ju mer av kärnmjölken du fått ut/bort, ju bättre håller sig smöret..så var noga med det)

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

7 Comments

 1. Svara

  Louise vita Drömmar - My lovely Days

  10 januari, 2012

  Haha skönt att höra att det finns fler av den sorten som kommer på saker som bara måste göras, just för att man känner att just precis nu VILL jag göra dittan och dattan. Annars kan det liksom va. När inspirationen och kliet i fingrarna är som störst då bara måste man!

  Tycker det är så mysigt att kika in här hos dej, intressant text och fina bilder. Det gör så mycket <3

  Ha en fin dag vännen!

 2. Svara

  Anise

  10 januari, 2012

  Tossfia…ler och känner igen mej från yngre dar..
  Numera är farten på kvällstid långsam..men förr kunde jag sätta igång att måla om köket sent på kvällen..gick nog igenom nästa hela färgkartan..
  Underbart att kika in här på din fina Blogg varendaste gång..<3
  Varma kramar sötaste du
  Anita

 3. Svara

  Mary

  10 januari, 2012

  Louise Vita Drömmar – My Lovely Days; Ahhh, vad skönt säger jag med. När man är sådär lagom galen så är det skönt att finna en likasinnad..om än flera flera mil bort 😉 Känner jag mig inte lika knäpp fniss

  Och ja, precis så är det! När inspirationen kommer så bara måste amn göra då och där. När den försvinner så har jag inte alls ngn lust och slutresultatet blir aldrig lika bra som när ajg brinner för det.

  Vad glad jag blir av att höra det, detsamma hörru tjejen! Så fina bilder och det ska bli urkul att följa dig när du köper nu kamera.oh my! 🙂

  Massa kramar, ha en dunderskön kväll!

 4. Svara

  Mary

  10 januari, 2012

  Anise; Hihi, jagså….vad roligt att höra! 😛

  Ja du, ibland gör inte jag heller många knop..men när andan faller på så 😉 Att måmla mitt inatten är ju helt klart bäst..för då ser man ju alla skarvar..ehhh..och..nej just det. Varit där själv också även om du tycks ha ngt av ett övertag när det kommer till nattliga ommålningar.

  Blir jag så glad av att höra, tack snälla du!! <3 Så mysigt att kika in hos dig också ska du veta!

  Varma kramar /Mary

 5. Svara

  mariaemb.

  13 januari, 2012

  Fantastiskt, detta ska jag ju såklart prova! Att jag inte tänkt på det tidigare…

 6. Svara

  Mary

  13 januari, 2012

  Mariaemb; Ja det tycker jag def att du ska göra, så gott och enkelt!!!

 7. Svara

  kiwiberries

  30 mars, 2012

  oj jag visste inte att det var så lätt att göra smör, iof aldrig tänkt på det, men nu blev jag också sugen på att göra eget!
  så mycket jag vill, så lite tid =)

LEAVE A COMMENT