CHOKLADBOLLAR


Chokladbollar ger mig minnen från barndomen, hur jag och mamma blandade socker, kakao, havregryn och smör precis som jag fortfarande gör idag. Var det inte härligt när man som barn fick stoppa sina busiga fingrar i smeten och kladda runt och när mamma inte såg, smaka lite av smeten.

Någonstans här tror jag att min bakglädje och nyfikenhet för, och kärlek till, mat började. Att få upptäcka alla smaker och dofter, att få prova själv även om mamma alltid fanns med i bakgrunden.

Det här är receptet från min barndom, inget mer exklusivt eller konstigare än så. Det enda som skiljer dem åt är att jag mixat havregrynen för att få finare ”bollar” men det kan man bara hoppa över om man inte ids pyssla med sånt 😉

Jag föredrar chokladbollar som rullats i kokos före allt annat och väljer i princip aldrig något annat om inte mannen eller gästerna efterfrågar det. Ett tips är dock att rulla chokladbollarna i smält choklad och därefter i kokos för att få en lite lyxigare känsla och en något ”mörkare” chokaldboll, både smakmässigt och useendemässigt.

När jag smälter choklad till praliner eller vad det än må vara smälter jag alltid minst 200 gram så att det ska gå lätt och smidigt att doppa, vad det nu än är som ska doppas, i chokladen. Resterna är bara låta stelna igen och användas på nytt vid nästa stök i köket.

RECEPT – CHOKLADBOLLAR
3 dl havregryn
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
120 gram rumstempererat smör (riktigt smör inget annat!)
1 msk starkt kaffe (kallt)

200 gram choklad att doppa i
(jag använde mig av 56%-ig mjölkchoklad från Odense som är en mörkare variant av mjölkchoklad)
Cocos
Annat Strössel , pärlsocker eller liknande

HOW TO?

1. Mixa havregrynen med en hand- eller hushållsmixer. Blanda därefter havregryn, socker, kakao, vaniljsocker i en bunke.

2. Lägg ner det rumstempererade smöret och kaffet och blanda till en smidig massa, ställ in i kylskåpet för att sätta sig något.

3. Hacka under tiden chokladen och smält den i ett vattenbad.

4. Rulla chokladbolls-smeten till bollar och doppa i den smläta chokladen. Rulla därefter i kokosflingor. Ställ påett fat för att stelna, ställ gärna in i kylskåpet när du är klar med ”rullandet”.

Tips! OM dina chokladbollar känns mjuka, så pass att du är osäker på om de går att rulla runt i smält choklad, ställ in dem i frysen ett tag och låt dem stelna ytterligare.

Vill du inte rulla chokladbollarna i smält choklad så hoppa bara över det och rulla i kokos som vanligt!

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

22 Comments

  1. Svara

    yosofine

    20 februari, 2012

    Jag borde undvika din blogg nu när jag inte käkar kolhydrater, men det går ju inte! Smäller i mig allt med ögonen ist och sköljer ner med ett glas vatten! 🙂

    Kram

  2. Svara

    Vita Vardagen

    20 februari, 2012

    Chokladbollar har en särskild plats i mitt hjärta, jag kan liksom äta hur många som helst. Mums till kaffet 🙂
    Hoppas du har en fin dag!
    Kram Johanna

  3. Svara

    TheBride

    20 februari, 2012

    Bakade jag igår!!!! 😀

  4. Svara

    Annelie

    20 februari, 2012

    Jaha, så då är man här och dregglar igen över dina fina bilder och dina bakverk, ler.

    Chokladbollar ska vara rullade i kokos och inget annat( jag och mannen har nämligen slagsmål om detta varje gång och det går bara INTE att halvera "smeten" och göra hälften kokos och hälften pärlsocker)?!? 😀

    Kram!

  5. Svara

    Sarah

    20 februari, 2012

    Oj vad sugen jag blev nu när jag såg dina fina bilder. Chokladbollar var nog en av mina favoriter när jag var liten och har nog inte bakat det på typ tjugo år. Det får jag nog ändra på, barnen kommer ju att älska dem!

  6. Svara

    Madeleine

    20 februari, 2012

    Fina! själv kommer jag sällan så långt att jag faktiskt rullar dem till bollar och sen i kokos… "skämsigt" men sant! Tack för en jättefin blogg. Såg dig på eventet som hastigast/ Madeleine

  7. Svara

    DanielsWorld

    20 februari, 2012

    Vad gott!

  8. Svara

    jessica

    20 februari, 2012

    javisst! och jag är minst sagt en gottegris med 🙂

    chokladbollar är mums också!

    när jag känner mej sugen på att baka ska jag komma ihåg din blogg.

  9. Svara

    Erica

    20 februari, 2012

    Åh, chokladbollar! Det är verkligen en barndomsfavorit. 🙂

  10. Svara

    Annellisaa

    20 februari, 2012

    något av den godaste som finns ju:)

  11. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    20 februari, 2012

    Mmmm… Jag gjorde smet och åt direkt med sked! 🙂

  12. Svara

    Julia

    20 februari, 2012

    Hej och tack för en fantastisk blogg!!! undrar om att "…mixa havregryn…" du menar alltså att använda en vanlig mixer eller är det en stavmixer som gäller för att "finhacka" havregryn?
    tack på förhand
    Julia

  13. Svara

    Limetwig

    20 februari, 2012

    Gu så kreativ du är! Underbart! Vet du att det finns en låt om dessa godingar? Vi hittade den härom dagen 🙂 Man blir lika glad av att höra låten som av att äta bollarna. Tjejen som sjunger heter Ina Rosberg och hittas på spotify (vet ej om länk fungerar…) http://open.spotify.com/track/6mZ0ikOj3QO459IuYMWE7T
    Ha det bäst! Åse

  14. Svara

    Mamma till William och Wilma

    21 februari, 2012

    Så gott med choklad bulle..får bli såna i dagarna till min prins..kram

  15. Svara

    thea

    22 februari, 2012

    De där kan nog dom flesta känna igen sig i, fina barndomsminnen! Och chokladbollar, det funkar ju liksom alltid. Gott och ja enkelt. Håller med dig om att kokos är att föredra, tycker bara det blir hårt och knastrigt med pärlsocker.

    Sv: Haha åh så underbart! :p

  16. Svara

    Mary

    23 februari, 2012

    Thea; Mmm chokladbollsminnen från barndomen ger myskänslor i magen! Skön att se att många svarat att kokos är det bästa 😛
    Mamma till William & Wilma; det låter helt underbart, lyckos din prins!
    limetwig; Hahaha den där låten var helt galen.. asgarvade låten igenom! 😛
    Julia; Tack för dina fina ord!Ja precis, jag menar att du mixar havregrynen då att de blir mindre..bara några sekunder. Men du måste inte om du inte har mixer. Vilken mixer som helst duger, stavmixer amn håller i handen, mixer till hushållsmaskin eller sån mixer man gör smotthies i! 🙂
    Stjärnflocka; OMG! Jag dör vad kul..ser det framför mig. Sittandes där och äter med sked. Love it!
    Annellisaa; Visst är det! 🙂
    Erica; Visst är det, klassiker på ngt sätt!
    Jessica; haha, gött att du är gottegris, som det ska vara 😉
    DanielsWorld; Riktigt mumsigt faktiskt!
    Madeleine; hahaha, underbart! Tydligen är det flera som äter upp satsen innan den hinner rullas till några chokladbollar…men men. Det e ju lika gott det med 😉
    Sarah; Åhh vad bra, dåär det bara ställa sig att baka då om du blev sugen! Har du inte bakat dem med barnen ännu så har du ju ngt riktigt roligt framför dig!
    Annelie; Jaaaa, ohc jag är överlycklig varje gång du är här och dregglar..du är mer än väkommen 😛 Hahaha jag ser det framför mig, slagsmål över chokladbolls-smeten..du och mannen. Vilken syn det är i mina ögon iaf!! Kram
    TheBRide; Gött!! Det är choklad jag ska baka för att du ska vara nöjd alltså. got it! 😉
    Vita Vardagen; Jag veeet, det är lite farligt. De är så lätta att bara stoppa i munnen och liksom.."hux flux, borta, jag tar en till!" 😛
    Yosofine; Neeej inte undvika! Går du på LCHF? Kanske får slänga ihop ngt LCHF-igt nån dag.INte direkt min diet men.. 😉

  17. Svara

    Tess

    26 februari, 2012

    Åhhh vad jag älskar att kika in här…. fast jag vill så klart bara baka och smälla i mig. Får nöja mig med att kika på dina fina bilder 🙂

  18. Svara

    Niki - When Making A Wardrobe

    23 juli, 2013

    Gud vad gott !! Vad roliga recept du har. Ska prova några inför en tjejkväll snart:)
    Tack för tipsen !
    Niki

  19. Svara

    Mandosa - Mode & Skönhet

    11 maj, 2015

    Åh så gott!

    • Svara

      Mary

      11 maj, 2015

      De är faktiskt sjukt goda…och nyttiga samtidigt! 😛 Win-win 😉

  20. Svara

    Anonym

    11 maj, 2015

    Älskar chokladbollar! När vi var små brukade jag och min lillebror baka det flera gånger i veckan, det var ju ganska enkelt att slänga ihop för man behövde ju inte använda ugnen. Skall bakas snarast!

  21. Svara

    Annster

    11 maj, 2015

    Så gott det ser ut 🙂

LEAVE A COMMENT