KRÄMIG RÖDBETSSALLAD MED ÄPPLEN

 Jag älskar att göra egen rödbetssallad.
För det första är det enormt enkelt och för det andra vet jag precis vad den innehåller. Jag tycker om att ha ett halvt rött äpple i, det ger en fräsch krispighet och en sötma som passar perfekt till köttbullarna. Dessutom brukar jag röra ner 2 tsk dijonsenap något som ger rödbetssalladen ett lite exgtra sting, en ny dimension gentemot den färdigköpta varianten. Och alla ni som ska fira jul första gången hos svärsarna eller någon annan ni vill impa på: släng ihop en egen rödbetssallad, köp en fin glasburk med lock på exempelvis GRANIT och ta med som present. Personligt, gott…helt perfekt med andra ord!
 
Ett tips från mig är att byta ut den vanliga majonäsen mot en annan variant som jag precis provat. Jag själv gillar inte alls ”svensk” majonäs. Aldrig gjort och kommer nog aldrig göra. Men jag har upptäckt en ny favorit från märket Hellmanns. Nej, jag är inte köpt, jag fick prova majonäsen för ett tag sen och var rätt misstänksam från början ska erkännas (eftersom jag inte gillar när det blir för oljigt och inte när det blir för majonäsigt), men fasiken vad mkt bättre den smakar! Den där bismaken vanilg majonäs har och som jag inte gillar är helt borta. Älskar du vanlig (för oss svenskar) majonäs så kör på det, men för alla er andra där ute som håller med mig, så vet ni vad ni kan använda er av istället.
 
In English:
I love making my own beetrot salad.
It’s really easy to do and making it myself gives me total control over the ingredients. I like to put in half an apple, it gives the salad a fresh crispyness and the sweetness of the apple goes perfect with the traditional meatballs at Christmas. I also put about 2 teaspoons of dijon mustard in the salad, it givetvis it an extra sting, a new dimension, compared to the store bought version. And everybody who is celebrating Christmas with the in-laws or whom ever you want to impress: make your own beetrot salad, buy a nice glass jar with a lid and bringt it as a gift at Christmas. Personal, divine…in other words just perfect!
 
 
Krämig Rödbetssallad med Äpple
ca 1 liter rödbetssallad 
 
4 stora rödbetor, ca 600 gram
1/2 äpple
1 msk ättiksprit
1 dl majonäs (jag föredrar Hellmanns)
1 dl fet creme fraiche
2 krm salt
2 tsk dijonsenap
 
HOW TO?
 
1. Skölj rödbetorna, skala dem INTE, och låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten så att de svalnar avsevärt. Låt rödbetorna ligga kvar i det kalla vattnet och gnid av skalet med händerna.
 
2. Skär bort de fula endarna och tärna sedan rödbetorna i ´0,5-1 centimeterstora tärningar (allt efter tycke och smak). Lägg i en skål och blanda med ättikspriten.
 
3. Blanda majonäs, creme fraiche, salt och senap i en skål, rör sedan ihop detta med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna det i lika stora bitar som rödbetorna och rör till sist ned dem i rödbetssalladen.
 
Förvara i lufttät behållare och servera tillsammans med köttbullar och kokt potatis på julbordet.
 
God Jul!
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

12 Comments

  1. Svara

    Monira [food around my world]

    18 december, 2012

    Låter gott! Gillar inte heller den vanliga köpta majonäsen.. Men jag tycker majonäs man gör själv med citron istället för ättika är mycket godare, eftersom smaken blir mildare av någon anledning.. Men bra att du hittat ett märke du gillar! Ska lägga det på minnet 🙂

  2. Svara

    Zo_fee

    18 december, 2012

    Åh så gott det låter – IGEN! 🙂 Tack även för detta recept som ska fixas till julbordet i år. Eller vad säger jag – kanske redan imorgon?

    • Svara

      Mary

      25 december, 2012

      Hoppas det blev bra, jag älskar egen rödbetssallad och kan knappt äta färdig längre! Kram och god jul!

  3. Svara

    sofie mumsfillibaba

    18 december, 2012

    Gillar också Hellmans. Den är mycket godare på något sätt. Men i Rödbetssallad vill jag ha mer syrligt klet, typ grekisk yoghurt, och endast liiite majjo. Äpple är en fin brytning. Även hackad saltgurka är gott i. Gör alltid egen rödbetssallad. Enkelt och gott!

    • Svara

      Mary

      25 december, 2012

      Visst är det! 😀 Ahhh, grekisk yoghurt, tack för tipset söta du! Ska priva med saltgurka nästa gång! Kram och God jul!

  4. Svara

    Anonym

    19 december, 2012

    ÅÅh aldrig gjort, kanske man ska testa =)

  5. Svara

    Mikaela

    19 december, 2012

    Ser riktigt gott ut. 😀

    Kram,
    Mikaela

  6. Svara

    Sofia

    19 december, 2012

    Ser gott nu! 🙂

  7. Svara

    Anonym

    19 december, 2012

    ser otroligt gott ut! 😀

  8. Svara

    helena

    19 december, 2012

    Rödbetssallad är så gott och är ett måste på julbordet! Tack för ett bra recept!Jag håller med dig att den majonnäsen är klart mycket godare:)

    (ps. majonnäs stavas med två n, ds)
    Kramar

    • Svara

      Mary

      25 december, 2012

      Ja, jag kan knappt äta köpt rödbetssallad längre. Det är så mkt godare att göra egen! Haha ja jag såg att det blev felstavat, så kan det gå! 😛 Kram

LEAVE A COMMENT