PROVENCALSKA TOMATER

Det här är faktiskt ett gott tillbehör som är inspirerat av Frankrike och som jag precis ”kokat ihop”.

Underbart söta körsbärstomater på kvist, inköpta på marknaden idag tillsammans med fin olivolja och Provencalsk örtblandning.

Jättegott till grillat på tapasbordet, till buffén, till kräftskivan (och det är ju faktiskt högaktuellt just nu). Tomaterna blir mjuka, oljiga och smakar otroligt gott. Var lite försiktigt bara..tomaterna ska under inga omständigheter koka. De är mkt små och skalet spricker fortare än du anar. Kokar du dem kommer de gå sönder totalt och dina fina tomater kommer fort förvandlas till en grötig tomatsås än det vackra tillbehör du hoppades på!

Det här svänger du ihop på ungefär 10-15 minuter, vilket är allt jag orkar med en dag som denna när termometern står på 34 grader ute och 33 inne…nej jag skojjar inte!

Så här gör ni för att slänga ihop mina smaskiga tomater!

RECEPT – PROVENCALSKA TOMATER

Ca 25 små körsbärstomater på kvist

Olivolja

2-3 tsk Rosmarin/Fransk Örtblandning eller dylikt

HOW TO?

1.Klipp av stjälken från tomaten men lämna gärna ”fästet” längst ner mot tomaten, det ser vackert ut vid servering!

2.Koka upp vatten i en kastrull och skär under tiden ett litet kryss på tomaternas undersida. Struntar du i detta spricker tomaterna ändå när de kommer ner i det varma vattnet men mer okontrollerat och det blir inte lika bra resultat.

3.När vattnet kokar, dra det från plattan och lägg ner tomaterna i det varma vattnet. Låt ligga i några sekunder, du kommer märka att tomaterna spricker upp i skinnet mkt fort.

4.Häll bort det varma vattnet och placera tomaterna i en skål/glasburk/glasskål. Häll på kryddorna och fyll upp med olivolja, tomaterna ska vara helt täckta.

5.Låt svalna något innan servering (de går även bra att servera kalla). Servera antingen som de är i glasburken. Eller lägg upp 3-5 stk på varje tallrik tillsammans med lite olja.

OBS! Glöm inte att oljan som blir kvar är utmärkt att antingen ha över sallad eller exempelvis pressa ner lite vitlök i och pensla på en torr baguette. In med baguetten i ugnen och vips så har du ett underbart gott vitlöksbröd!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

8 Comments

 1. Svara

  Malin´s Diner

  12 augusti, 2012

  Ser väldigt fint ut, ja gott också så klart. Har precis lärt mig tycka om tomater faktiskt.

  Kram Malin

  Ses i september!

  • Svara

   Mary

   14 augusti, 2012

   Jaaa det ska bli så kul i sept! Kram

 2. Svara

  Emschen

  12 augusti, 2012

  Dina recept är ju bara så fantastiska! Man äter lika mkt din mat med ögat som med munnen!
  Kram

  • Svara

   Mary

   14 augusti, 2012

   Hihi, tack sötaste!!! kram

 3. Svara

  Emmy

  13 augusti, 2012

  Grattis till finalplatsen!

  • Svara

   Mary

   14 augusti, 2012

   Tack tack tack fina du! Det var du som uppmärksammade mig på att jag hade en plats! 😀 Kanske har du redan röstat på någon annan..annars hoppas jag du röstar på mig 😉 Massa kram

 4. Svara

  LisasVilja

  14 augusti, 2012

  Det här ska jag testa idag! Tack för goda och tjusiga recept!

 5. Svara

  livinganddreams.blogspot.com

  15 augusti, 2012

  Måste testas! Älskar tomater 🙂

  Tess

LEAVE A COMMENT