HUR MAN TORKAR FÄRSKA KRYDDOR

 
Som matbloggare och allmän matälskare brukar jag få frågor om tips och tricks lite då och då.
Ett tips för att få god smak och också en vacker rätt är att använda FÄRSKA KRYDDOR. Både i maten men även att dekorera med.
 
Hinner du inte använda upp allt du köpt?
Torkade färska kryddor som hanteras på rätt sätt håller utan problem hela vintern tills dess att du fått tummen ur och byggt/odlat det där kryddlandet på balkongen alternativt i din trådgård.
 
Ja, själv nöjer jag mig med de kryddträdgårdar som jag får ”låna” lite då och då. Som denna härliga som är hos mannens päron. Ett hav med underbart doftande timjan, dill, gräslök, rosmarin och massa annat mumsigt!
 
Så…har du inget kryddland att torka kan du alltid torka färska kryddor om du köper några från affären under höst och vinter. Låt dem inte bara stå där och vissna bort, gör något med dem! Visst kan man pröva att plantera om kryddorna från livsmedelsbutiken men dety är inte alltid de mår så bra i längden eftersom de drivs upp så hård istället för att växa sig starka under lite längre tid.
 
Hur torkar man kryddorna då?
Ja…det finns några olika sätt att torka dem på, vilket du väljer är helt upp till dig. Du kan torka färska kryddor i små buketter något jag ofta gör med lavendel. Du kan även torka dem i ugnen eller i det som kallas ”kryddtorkare” eller varför inte på ett nät. Jag har hört det ryktas om att du kan torka dem i micron men det känns bara fel för mig och jag har därför inte tagit reda på hur det går till mer exakt. Ibland ligger det vackra i livet just i det faktum att det tar tid.
 
Att torka kryddor i kryddor i kryddbuketter gör du genom att klippa av kvistar med bladen kvar, du tar alltså inte loss bladen en och en. Bind sedan samma kvistarna i en lite lös och luftig bukett, men bind en hård knut så de inte lossnar när de torkat lite. Häng buketterna någonstans svalt och torrt och efter ungefär två veckor kan du stoltsera med egenhändigt torkade kryddor! När du är klar repar du av bladen för förvaring.
 
Att torka kryddor på nät ller liknande gör du genom att du lossar (det brukar kallas att man repar) bladen en och en. Sedan lägger du bladen för att torka, det är viktigt att det är luftig mellan bladen och även under och över där du placerar nätet. Du kan med fördel röra omkring i bladen någon gång under torkiden så att de torkas ordentligt. Det här är den variant jag provat på och jag har då haft ett nät av myggnät som ”nät” vilket jag tycker fungerade ypperligt. Även här ska kryddorna torka mörkt och sval (inte för kallt dock, tänk på det!). Kryddorna är klara när de är spröda och går sönder, det brukar ta drygt en vecka.
 
Den sista varianten jag provar är att torka kryddor i ugnen. Här har jag gjort på samma sätt som i exemplet ovan med nät fast jag har brett ut kryddorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Kryddorna torkas på 25-30 grader med ugnsluckan på glänt. Är det lite trickigt att ha luckan på glänt? Sätt något emellan som tål värme, en lite träslev kanske? När kryddorna är torra och spröda är de klara. Hur lång tid det tar beror helt på hur mkt kryddor du torkar på en och samma gång samt vilken krydda det är så ha lite uppsikt över dem då och då.

Det är viktigt att du förvarar kryddorna i en luftätburk på ett mörkt ställe. Jag brukar försöka att hålla bladen så fina som möjligt eftersom det känns lite lyxigt på något sätt. Dessutom kan de tappa något i smak om man smular sönder dem allt för mycket.

Ett alternativ till att torka kryddor kan vara att frysa dem. Vissa kryddor fungerar bättre att frysa än att torka, dill är ett exempel på detta! Var noga med att kryddorna är rena/sköljda innan du fryser dem. hacka dem i mindre bitar och frys in. Sen är det bara att slänga ner en hög när du kokar nästa sås eller gryta!

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

23 Comments

 1. Svara

  AnnaMalin

  22 augusti, 2012

  Vilket bra inlägg Maria! Än har jag inget kryddland men det är en dröm för framtiden 🙂 Då får jag återkomma till detta inlägg!

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Tack!! Vad kul att höra! 🙂 Ja, visst är det en dröm! 🙂 Jag ska starta ett inomhus, det finns jättebra fina "växthuslampor i som en kryddlåda" som gör att kryddorna växer som ogräs även mitt i vintern 😀

 2. Svara

  Sabina mammas tårtor

  22 augusti, 2012

  Önskar dig en trevlig dag

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Detsamma :D!

 3. Svara

  Katarina

  22 augusti, 2012

  Mysigt och gott och HÄRLIGA bilder igen.
  Nästa år ska jag fixa kryddor på balkongen.

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Tack, det värmer från en så duktig fotograf som du! Ja men eller hur, kryddor på balkongen är obetalbart faktiskt!! Kram

 4. Svara

  Emschen

  22 augusti, 2012

  Nu min fantastiska inspiratör får du förtydliga för denna trögtänkta skåning. Alltså lavendeln, ska jag plocka den med utslagna blommor och med alla bladen kvar? Nu blev jag så pepp att jag nästan inte kan sitta stilla!
  Om du bara visste hur du inspirerar mig!
  Tack och kram

 5. Svara

  Johanna

  22 augusti, 2012

  Jag måste bara säga att din blogg är riktigt hemsk för mig som försöker att vara nyttig 🙁 blir ju lagom sugen när jag ser alla bilder!! Jättefin blogg 😀

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Hahaha, söta du då! Du får fokusera på maten då. Exempelvis sallader och liknande, eller kanske laxrullarna. Det är nyttigt det 😀 Tack för dina fina ord!

 6. Svara

  Victoria

  22 augusti, 2012

  Vilket bra tips.

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Tack! 🙂

 7. Svara

  MALIN- fick en blodpropp

  22 augusti, 2012

  hej, allt bra? 😀

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Strålande, hoppas du mår bra själv! 🙂

 8. Svara

  angelica

  22 augusti, 2012

  Om jag torkar kryddor eller inte återstår att se. Men ville mest påpeka hur fantastiskt vacker du är, du strålar! <3

  • Svara

   Mary

   22 augusti, 2012

   Tack fina!!! <3

 9. Svara

  Helena

  22 augusti, 2012

  Bra tips att ha glädje av örterna längre. De är ju så goda att ha till matlagningen.

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Visst är det, toppengott! Och lite lyxigt…

 10. Svara

  Åsa

  23 augusti, 2012

  Hej! Jag har kikat in hos dig ett tag utan att kommentera. Idag vill jag bara berätta att jag alltid torkar kryddor i mikron. Snabbt och enkelt utan att de blir hängande och blir dammiga och tappar smak. Det viktiga är att repa av bladen och sprida ut dem noggrant på ett fat. Sedan kan man köra 30 sekunder i taget, röra runt och sedan 30 till. När det prasslar är det klart. Ner i burkar på en gång så bevaras smakerna fantastiskt!

  • Svara

   Mary

   23 augusti, 2012

   Hej! Vad roligt att du kikar in här, hoppas du fortsätter med det 😉 😛 Ahh där ser man! Jag kände mig mkt tveksam till mikrotorkning men nu måste jag ju bara prova på det!! 🙂 Tack för feedbacken! Kram Mary

 11. Svara

  Mårtenssons kök

  23 augusti, 2012

  Torkat kryddorna har vi aldrig provat, våra hamnar oftast i frysen, Men myntan i köksfönstret börjar växa sej lite för hög nu och den är säkert bättre att torka än att frysa.

 12. Svara

  evelina

  23 augusti, 2012

  har du tips på vad jag kan göra av lavendeln i trädgården? Går den att torka och använda till nåt senare i vinter?

LEAVE A COMMENT