35 In Söta Bakverk

Knäckig Blåbärspaj – Blueberry Pie with Caramel Crust

Knäckig Blåbärspaj Made By Mary
Det här är min absoluta favorit när det kommer till blåbärspaj, eller vilken annan bärpaj som helst..ja nästan i alla fall. Varför? Jo, för den är så otroligt enkel att göra och så otroligt god! Det är mycket blåbär och mycket god pajdeg, precis vad jag föredrar! Du behöver inte kladda och nypa ihop smuledegen med händerna, det är bara blanda de torra ingredienserna, smälta smöret och blanda ihop allt. Klart! Dessutom får degen en lite knäckig ton i och med det smälta smöret och sockret som gottar sig i ugnen!

Pajen går bra att göra med både amerikanska eller svenska blåbär. Amerikanska blåbär är lite sötare i smaken och släpper inte ifrån sig lika mycket bärsaft och jag har därför 2 olika mått som jag använder mig av i receptet. Det första är för amerikanska blåbär och det andra är för svenska blåbär. Jag har skrivit ”cirka mått” på bären eftersom jag helt enkelt bara häller ner så pass mkt bär att det blir dubbelt lager i pajformen..man ska inte snåla med blåbären! En god blåbärspaj för mig ska ha MYCKET BLÅBÄR och MYCKET GOD och KNÄCKIG PAJDEG! 🙂

Vill du ha mindre pajdeg, du kanske tycker bättre om bara ett litet tunt lager av pajdeg så kör du på det. Då skulle jag rekommendera dig att minska pajdegen med ca 30%!

Nåja, nog pratat..det är faktiskt bara en blåbärspaj, vi ska ju inte bygga en u-båt eller en kärnvapenrobot!

RECEPT – KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ
pajform ca 25-27 cm i diameter

ca 200 gram frysta blåbär amerikanska blåbär eller ca 400-450  gram svenska blåbär
1 eller 2 msk potatismjöl
1,5 eller 3 msk strösocker

3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
160 gram smält smör
1 tsk bakpulver

HOW TO?

1. Lägg de frysta blåbären i en pajform. Strö socker och potatismjöl över blåbären och rör runt med en sked.

2. Smält smör i en kastrull, blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör runt tills allt blandat sig väl och du fått en tjockare ”deg”.

3. ”Bred” mjölblandningen över blåbären och grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills pajskalet blivit gyllenbrunt. Du behöver inte bre blandningen perfekt jämnt över blåbären, låt det bli lite luckor i kanten så bubblar blåbären upp och det ser sådär härligt hemagjort ut 😉

Låt stå och vila några minuter innan du ställer fram pajen! Servera med vaniljvisp, vaniljglass eller kanske vaniljsås!

Lycka till!

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply
    Ann-Sofi MATSAFARI
    12 april, 2012 at 12:33

    Åh jag önskar att den pajen stod på mitt bord just nu! Blåbärspaj är favoriten av alla pajer och knäckigt låter otroligt gott!

  • Reply
    Jess
    12 april, 2012 at 13:00

    Sv; Det bästa är att den är på distans =) Jag bor i Gbg så det funkar utmäkt! Men passa på att söka, tror sista ansökan är 14e eller 15e april.

    och den där pajen lät farligt god! Kram

  • Reply
    Moa - Mamma till Ella ♡
    12 april, 2012 at 14:57

    Mums va gott 🙂

  • Reply
    Felicia
    12 april, 2012 at 15:36

    Det låter ju verklgien jätteegottt, haha sugen jag blev, haha.

    SV: tack för de fina lite tryggande orden!!!
    Kommentaren värmde.
    pusss

  • Reply
    Helene
    12 april, 2012 at 15:46

    Jag dööööööööööööööööörrrrrrr va gott.

    Tur du inte bor här för då hade jag tvångsbesökt dig och den där pajen.

    Kram

  • Reply
    Katarina
    12 april, 2012 at 15:48

    Så gott du får det att låta och visst ser pajen ljuvligt god ut också 🙂 Jag sparar receptet, tack!

  • Reply
    kiwiberries
    12 april, 2012 at 16:02

    vilken god paj det ser ut att vara!

    sv: ja det är pga alkoholen jag inte vill använda det i tiramisu, men bra tips, ska testa nån gång! =)

  • Reply
    annika
    12 april, 2012 at 16:31

    Mums! Blev sugen att göra en bärpaj till helgen.

    annika

  • Reply
    lifessilverlining
    12 april, 2012 at 17:27

    Tack, vi har en favorit blåbärspaj på ett café där vi bor som är så där knäckigt god. måste absolut testa denna då. kram

  • Reply
    casaofmia
    12 april, 2012 at 20:32

    Mmm så underbart gott, vill ha nu! kram

  • Reply
    AnnaMalin
    12 april, 2012 at 21:21

    Sv: Tack, kul att du tyckte om det 🙂

    Och hjälp vad gott det såg ut… faaarligt nu när jag sitter här sötsugen 😉

    Kram!

  • Reply
    livinganddreams.blogspot.com
    12 april, 2012 at 21:30

    Älskar just lite knäckiga pajer! Attan vad man blev sugen nu..

    Tess

  • Reply
    pepparkakshuset
    12 april, 2012 at 21:40

    Oj oj, sensommarkänslorna svallar. Ser grymt gott ut.

  • Reply
    Katarina
    12 april, 2012 at 21:55

    Åh, lika gott som alltid då du är i farten 🙂
    Och jag håller med om att bilderna var sjuuuukt (nej, jag missbrukar inte bokstäver normalt) fina!! Suck 🙂

  • Reply
    Pavvis
    12 april, 2012 at 22:23

    meen jag skulle ju avsockra mig så här efter påsk… Tur att du e så goo, så du är förlåten.
    Kram

  • Reply
    Bromans Bravader
    12 april, 2012 at 22:52

    Nu fick du mig intresserad =) Mums!!
    Kram Jannike

  • Reply
    Jennifer
    12 april, 2012 at 22:52

    Mums! Åh tänk när man får göra paj på nyplockade blåbär eller hallon eller kanske både och :), längtar!!!! Kram Jennifer

  • Reply
    Kicki
    13 april, 2012 at 07:38

    Tack finaste för dina härliga recept,den pajen ska jag göra idag…..& tack för det fina du skrev till mig….
    Önskar dig en underbar dag gulliga

  • Reply
    Jess
    14 april, 2012 at 08:50

    Denna blåbärspajen lagade vi igår och oh my va gott det var! Tyvärr lyckades jag köpa ganska smaklösa blåbär så nästa gång ska jag se till att köpa rätt och då blir det full pott i betyg 😉 ha en fin lördag! Kramar

  • Reply
    Maria
    14 april, 2012 at 15:05

    Hej Maria!

    Jag var bara tvungen att göra pajen igår, det lät ju så gott. Och det blev en succé! Fantatiskt gott var det. Sambon sa att det var den godaste paj han någonsin ätit! Så tack för det :-).

  • Reply
    Sahra
    14 april, 2012 at 17:27

    Förutom kladdkaka i alla möjliga former, älskar jag blåbärspaj. Denna får det bli imorgon söndag. Ciao

  • Reply
    Anonym
    15 april, 2012 at 08:59

    Alltså varför har ingen visat mig din blogg innan?! Det är ju som hinmelriket! Nästan iaf. Här kommer jag helt klart titta in ofta! Keep up the good work!

  • Reply
    Mary
    18 april, 2012 at 14:02

    Maria; Men vad kul, måste vara den bästa komplimangen! Tack tack! 🙂

  • Reply
    Mary
    18 april, 2012 at 14:03

    Anonym; Tack fina du!!

  • Reply
    TjockaTjorven-Blivande sexbarnsmamma
    3 juni, 2012 at 17:48

    Tröstar mig med "din" blåbärspaj nu efter haft lite otur idag. Ser väldigt gott ut när den står i ugnen:-) Ha det fint!

  • Reply
    Anna
    9 juli, 2012 at 17:09

    Jag kan tipsa om att jag använde mig av detta recept när jag gjorde rabarberpaj och det var en riktig höjdare. Gjorde endast en mindre ändring då jag tillsatte 5 msk strösocker istället för 3 i första momentet…

  • Reply
    Anna
    9 juli, 2012 at 17:09

    Jag kan tipsa om att jag använde mig av detta recept när jag gjorde rabarberpaj och det var en riktig höjdare. Gjorde endast en mindre ändring då jag tillsatte 5 msk strösocker istället för 3 i första momentet…

  • Reply
    Ida
    25 augusti, 2012 at 14:05

    Fantastiskt god! Använde hallon istället men funka grymt bra! Denna kommer jag definitivt göra igen!

  • Reply
    Angela
    8 februari, 2013 at 20:06

    Åh herre! Detta ska jag definitivt göra på alla hjärtansdag, planerar 3 rätter för mig och min pojkvän 🙂 Din blogg är grym, kaninte sluta bläddra igenom alla recept!

  • Reply
    Marie
    20 juni, 2014 at 08:21

    Nu har vi lagat den 2 gånger på 1 vecka. Bästa paj någonsin!!!

  • Reply
    Askish
    16 juli, 2014 at 21:28

    Bästa blåbär pajen! har bakat den flera gånger och aldrig blivit besviken. Enkelt och gott:) Tack för receptet!:)

  • Reply
    Mona
    26 juli, 2014 at 17:56

    Har blåbärspajen i ugnen nu 🙂 ska bli spännande…..

  • Reply
    camilla stenlund
    2 augusti, 2014 at 18:18

    Hej, får jag länka till den här fantastiska blåbärspajen i en länklista jag gör just nu med recept med blåbär? Den listan hamnar i en bloggpost om blåbär och jag gillar den här så mycket. Tusen tack för allt du delar med dig här!

  • Leave a Reply