CHOKLADFUDGEKAKA

Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Uppdatering efter mailförfrågan: Sked från House Doctor, finns på Nordljus!

Ska jag äta chokladefterrätter eller bakverk, ja, då ska det vara kladdigt. Chokladdigt med andra ord!

Det här var en ”nu ska jag testa och blanda lite olika recept och se vad som kommer ut av det” och vips så var denna kaka ”född”. Det är ofta så jag gör. Jag tar inspiration från gamla bakverk, av sådant jag ätit på ett fik eller restaurang, något en vän kanske bjudit på eller kanske en gammal kaka jag själv bakat. Jag frågar hur de gjort, vad de använt, jag läser recept och kombinerar ihop smaker som jag tror skulle passa. Ibland bakar jag recept rakt av men tycker inte själv att det blir bra, det blir för kladdigt, för löst, för stark smak, för svag smak eller bara inte som jag vill. Då modifierar jag receptet så att kakan blir som jag själv önskar!

Smakar bäst dagen efter, så passar perfekt när man väntar middagsgäster!

RECEPT – CHOKLADDIG CHOKLADFUGETÅRTA

Chokladbotten:

150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör

Serveras till lättvispad grädde

HOW TO?

1. Börja med att smörja en form, med löstagbar kant, med smör. Sätt även ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt. Du ska denna gången inte vispa ihop det fluffigt utan vispa bara precis ihop det i ca 5 sekunder.

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Vänd smeten tills den blandat sig väl.

5. Häll ner smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter på 175 grader. Kakan kommer vara lös när du tar ut den och påminna lite om en kladdkaka.

Låt kakan svalna på galler.

6. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

8. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in kakan i kylskåpet för att stelna helt.

Vid servering: Pudra lite kakao över kakan och servera med lättvispad grädde.

Lycka till godingar!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

32 Comments

  1. Svara

    Jasmine

    16 april, 2012

    Mums, det ser så himla gott ut. Och fantastiskt fint upplagt – mitt öga njuter.

    Svar: Muffinsarna med marängfluff var himla goda, kan absolut rekommendera dem.

    Kram

  2. Svara

    mariaemb.

    16 april, 2012

    MUMS! Den dagen du öppnar café har du mig som trogen stammis!

  3. Svara

    Katarina

    16 april, 2012

    Ja chokladdigt skall det vara 🙂 Denna ser bara för god ut!

  4. Svara

    casaofmia

    16 april, 2012

    Åh vilken läcker kaka, så fina bilder kram

  5. Svara

    Johanna - Love this today ♥

    16 april, 2012

    Mumma! När ska du göra en kokbok/bakbok Mary? Den skulle jag köpa direkt 🙂

  6. Svara

    lilly

    16 april, 2012

    mumsigt!! men kan du inte lägga upp pyssel eller något? du hante gjort de på ett tag nu..

  7. Svara

    Sofie

    16 april, 2012

    Den där sågmfarligt god ut!!! Kanske gör den till min födelsedag nästa vecka 🙂

  8. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    16 april, 2012

    Men, så här på måndagskvällen!
    Den ser helt underbar ut!
    Jag som just bestämt mig för att detta var den sista tårtbiten för dagen… 😉
    Kram på dej!
    Malin

  9. Svara

    Hanna

    16 april, 2012

    Den får man prova på. Ser otroligt god ut! 🙂

  10. Svara

    Bumpen

    17 april, 2012

    Hejsan! Det är jag som sitter och läser din blogg på mina geografilektioner .. haha 🙂 Idag blev det ingen lektion, men suget efter din blogg blev för stort, så dagen till ära kommer jag att baka denna kaka! haha, jag är ju en kratta i köket, men denna lilla underbaring såg ju bara för god ut.

  11. Svara

    joanna-livet med Aspergers syndrom!

    17 april, 2012

    Gud vad gott de ser ut!

  12. Svara

    lisasVilja

    17 april, 2012

    Vilka vackra bilder, tårta värdig en kung eller drottning! 😉

  13. Svara

    Bella

    17 april, 2012

    Lovar … jätte god kaka … har ett så gott som lika recept som jag bara älskar på min bogg. Super fina bilder som du har.
    Ha det gott.

  14. Svara

    Jes

    17 april, 2012

    Oh may såååå gott det både låter & ser ut! Måste jag testa såklart! Jättefina foton vännen!

    Kram Jes ♥

  15. Svara

    Sophia

    18 april, 2012

    sv: Det är så lugnt, det kan ta flera dagar för att svara på kommentarer. Ja lite av drömkroppen tror jag, jag älskar att träna så jag hoppas att jag kan nå mina mål! (:

    Den där chokladkakan, kanske jag unnar mig när jag fyller 20 i slutet av maj, ser galet god ut!!

  16. Svara

    Malin E

    19 april, 2012

    Mary!
    Denna tårta fastanade jag för på en gång när jag först såg inlägget. Så idag slog jag slag i saken och testade att göra den. Att baka är väl det bästa man kan göra när man vaknar klockan fyra på morgonen av en hungrig bebis och sen inte kan somna om efter amning 😉 Sen tog jag med mig läckerbiten till jobbet och bjöd mina kollegor och tårtan var ju minst lika söt som min son och kollegorna var mycket glada för mitt besök.
    Vilket recept, så enkelt och så otroligt gott, kladdkaka i en annan dimension, jag och dottern kommer nog att baka den imorgon igen.
    TACK!
    KRAM

  17. Svara

    Mary

    20 april, 2012

    Malin; Men så mysigt det låter och vad glad jag blir, hurra!!! 🙂 Hoppas verkligen du har det bra med din nyfödda son, se till och njut riktigt ordentligt med resten av familjen och lite chokladfudgetårta med lättvispad så klart 😉

    Massa kramar!

  18. Svara

    Malin E

    21 april, 2012

    Mary, nu är det dags för denna goding igen… så att familjen också får smaka. Alla tre barnen kollar TV medan jag skramlar loss i köket sen får de stora barnen slicka vispar och skålar när det är dags för det. Allt är helt underbart bra med oss!
    Hoppas din helg är härlig!
    KRAM

  19. Svara

    maja.

    29 april, 2012

    åh gud vad gott!

  20. Svara

    Sandra

    11 maj, 2012

    Den här ska jag baka idag och överraska födelsedagsbarnen med. Den ser helt gudomlig ut!

  21. Svara

    Lilly

    5 juni, 2012

    shit! verkar asgod! den ska jag baka!

  22. Svara

    veronica

    14 september, 2012

    Men du… Detta är något för mig (galen choklad, kladdkaks älskare) och himla tur att det nu är helg! Detta ska definitivt göras 😀

    • Svara

      Mary

      14 september, 2012

      Ja men eller hur, för nu får du ju faktiskt unna dig! Hoppas du tycker om den! kram Mary

  23. Svara

    Nathalie

    10 oktober, 2012

    Är det ok att baka dina recept och sen lägga ut på bloggen och länka till dig? =) Hoppas, för jag bara måste göra den här ikväll!!

  24. Svara

    Linda

    16 oktober, 2012

    Gjorde denna i helgen, var sååååå god! Tack för en fin och inspirerande blogg!

  25. Svara

    Johanna

    25 november, 2012

    Hej! Denna kaka låter ju fantastiskt god, den ska jag baka till min födelsedagsmiddag 🙂 Men går den att baka dagen innan eller när är det bäst att göra den? och om den bakas dagen innan, ska fudgeöverdraget göras samma dag eller även det i förväg?

  26. Svara

    Jess

    27 januari, 2013

    Bakade den här i fredags, så fantastiskt god! 🙂

  27. Svara

    Mia

    23 juni, 2013

    va smarrig den ser ut, den ska jag prova!

LEAVE A COMMENT