Choklad- & Vaniljmacarons

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Så..macaronsbakningen är här igen!
Jajjemensan…

Men vet ni, det är inte så svårt. Bara man tar det ett steg i taget, läser igenom receptet innan man börjar och inte bakar när det är dåligt väder!

”Ursäkta, nu måste hon väl ändå skrivit fel” tänker ni nu. Men icke! Faktum är att de gånger jag bakat macarons när det varit ”tryck” eller fuktigt väder, alltså exempelvis innan det blir dåligt väder, åskar eller börjar regna så blir det alltid knas. De spricker, bubblar, blir allmänt sneda och får inte lika fin fot.
Tro på det eller strunta i det, men macarons är känsliga små godingar och luftfuktigheten påverkar tyvärr hur de mognar och beter sig när man ska baka dem!

Lyckade Macarons har en fin blank yta och höga fötter. Fötter? Ja fötter. Det där bubbliga och ”krusiga” som möter smörkrämen är macaronens fot och är man riktigt macaronsnördig är foten mycket mycket viktigt! 😉

Ni som följt mig ett tag vet att jag har en egen kategori för macarons där jag även gjort en ”Ultimate Macaron Tutorial” för er som verkligen inte får till det.
Du kan även felsöka dina macarons med denna guide för att kanske få ett hum om varför dina macarons inte blir som du önskar. Varför de spricker, inte har några fötter, blir flammiga, ojämna och bara bråkar rent allmänt.

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Här kommer ett mer kortfattat recept, utan alla förmaningar samt ”om och men”, på macarons som jag bakade i helgen! 🙂

RECEPT – CHOKLAD- & VANILJMACARONS

Macarons:
75 gram chokladflorsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
0,5 msk kakao
0,5 äggula

Vaniljsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
1 rågad msk florsocker
Vanilessens
0,5 äggula

Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)

HOW TO?

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång.

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast ”massa”. Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader.

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt…

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en ”partner”.

Det blir lite smörkräm över när man delar upp smörkrämen 50-50 i två smaker men det blir bättre ratio mellan äggula och de andra ingredienserna när man väljer en halv äggula..och att dela upp äggulan på 3 delar kändes lite väl..jobbigt. ;). Så därför får ni helt enkelt leva med det! 

Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till! 🙂

Taggar:

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

62 Comments

  1. Svara

    helena

    18 april, 2012

    åh vad fina

  2. Svara

    sandra

    18 april, 2012

    Åh herregud vad du är duktig på det!

    Och vad roligt att du lagt ner tid på att göra en felsökningsguide för andra sm vill testa. Men det var faktiskt lite för pilligt för att jag ska göra om det fler gånger 🙂

  3. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    18 april, 2012

    Underbart!!!
    Jag har din chokladfudgetårta med mig till jobbet idag(du vet ju att jag gör som du säger 😉 Barnen tittade förvånat på mig igår, och frågade -bakar du igen!?!
    ja, ja… det finns ju vass i strandkanten.
    Kram Malin

  4. Svara

    Anonym

    18 april, 2012

    Helt perfekta! Jag blir ruggigt baksugen av dina bilder…

  5. Svara

    dianasdrommar

    18 april, 2012

    Duktig du är och vilka underbara bilder 🙂
    Tänkte att jag ska ge mig på lakritsmacarons och lakritskladdkaka nu när jag har kommit över lakritspulver.kramar Diana

  6. Svara

    LisasVilja

    18 april, 2012

    Ooo vilka små läckerbitar det där va! Och vilken fin tunika du ser ut att ha!

  7. Svara

    LisasVilja

    18 april, 2012

    Oooo vilka läckerbitar det där va! Och vilken fin tunika du ser ut att ha! Önskar dig en fin dag, kram

  8. Svara

    Älvan

    18 april, 2012

    Men du, när du fryser dem, fryser du dem med eller utan fyllning då? För smörkräm blir ju lätt lite grynig efter ett tag i frysen (märker man om man fryser sina biskvier…).

  9. Svara

    JW Photography ♥

    18 april, 2012

    mmmm ser gott ut! ska prova nån dag! 🙂

    svar: hehe tack 😀 ja absolut!

  10. Svara

    Tess - Istla.se

    18 april, 2012

    Visst har jag ny bild fast bilden är gammal.
    Den nedersta outfiten är min favorit också. Har beställt allt utom väskan. Har så många väskor så den får jag fundera lite mer på. Även om jag anser att man aldrig kan få för många väskor. De ska få plats här hemma också =)

    Jag skulle gärna vilja äta macarons men de innehåller mandel och det gillar inte jag. Kan man göra dem på något annat sätt än att ha mandelmjöl i?

  11. Svara

    Louise

    18 april, 2012

    Åh vad goda de ser ut!

    Sv: tusen tack fina du!
    Det är bådeoch, förstärkte morgonljuset med hjälp av redigering. Vad roligt att du tycker om bilden, det värmer 🙂

  12. Svara

    TheBride

    18 april, 2012

    SÅ GODA var de!!!

  13. Svara

    Johanna

    18 april, 2012

    vilka underbara kakor!:)

    sv; tack så mycket!:)tänkte tipsa om att vi tar emot beställningar på porträtt och liknande 🙂

  14. Svara

    LIVSGLITTER

    18 april, 2012

    Superfina som vanligt <3

  15. Svara

    Älvan

    18 april, 2012

    SV: Tack för svar! Hm, jag har ju gjort smörkräm med hallon och citron så det kan ju vara citronsaften som spökar och fått smörkrämen att skära sig.

    Dock har jag bara gjort macarons med chokladganache (sist med anchochili i, mycket uppskattat!) så där har jag inte fått sådana problem.

  16. Svara

    Lantmätarvillan

    18 april, 2012

    Åh de ser sjukt goda ut!!

    Angående brickborden så såg jag för något halvår sedan ett stort sådant på Rusta för 499 kr. Jag köpte det aldrig och nu är det borta. Kanske fler som fattat galoppen med priset på de andra borden 😉

  17. Svara

    Lifessilverlining

    18 april, 2012

    Men wow! Imponerande, måste absolut testa detta, älskar makarons och bilderna! ,!! Hoppas du fick mitt mail? Kram

  18. Svara

    Sessan

    18 april, 2012

    Visst är det 🙂

    Okok, då vet jag.

  19. Svara

    lilla.u

    18 april, 2012

    de är helt perfekta. så fina!

  20. Svara

    Sanna~

    18 april, 2012

    Åh, jag vill också baka macarons! 🙁 Men jag har inte vågat mig på det än så länge. Det ska ju vara så himla klurigt att få det bra!

    SV: Hihi, klart man får promota sin egen blogg! 😀 Din föll mig helt klart i smaken…. Kanske lite FÖR mycket, för nu blev jag ju hungrig också! xD

    Tack för tipsen!
    Kram, Sanna!

  21. Svara

    Felicia

    18 april, 2012

    OH MY, ser ju megagott ut men verkar ta så lång tid osv :C

    puss

  22. Svara

    LENA

    18 april, 2012

    Haha ja du ser, man kan ju inte kunna allt här i världen! 😉

    Tack! Hehe ja hon är bra söt, lilla prinsessan<3 🙂

  23. Svara

    Amy's piece of cake

    18 april, 2012

    Vilken fantastiskt fin blogg du har och jag som precis ska baka macarons för allra första gången i helgen. Ska genast spana in din tutorial!

  24. Svara

    M

    18 april, 2012

    Sv: Haha nej jag förstår heller inte vad de tycker är så fel med zumba. :))

    Tack tack :), tyvärr mycket gammalt bara så den skulle behövas lite 🙂

    Fin blogg och fina bilder 🙂

  25. Svara

    kiwiberries

    18 april, 2012

    verkar såå gott!

    sv: ja lite fina detaljer när man är i köket gör ju allt ännu roligare!

  26. Svara

    ViktoriaPettersson

    18 april, 2012

    Svar: Ja det får nog bli den tror jag 😀 Blev jätte sugen på att baka nu när jag såg ditt inlägg!

  27. Svara

    Sara

    18 april, 2012

    Smaskens 🙂

  28. Svara

    Amandah

    18 april, 2012

    Hej. Ville bara tipsa om att Jag har saker kvar på bloppisen, bla. USA Converse för 350 kr och Jeffrey Campbell för 900 kr + mkt mkt mer.

    Har även en Tävling där man kan vinna ett presentkort på 500 kr hos Cocoo.se

    + Rabattkoder och massa annat kul. ^^

    Du får gärna kika in!
    Kramar Amandah

  29. Svara

    Blopparna - Emmy

    18 april, 2012

    Åh gud vad fina dom är! HUR KAN DU FÅ DOM SÅÅ!? När jag gav macaronsen en chans blev dom helt platta… Du är grym!

  30. Svara

    Ella

    18 april, 2012

    Så superfina dina bli 😉

  31. Svara

    pepparkakshuset

    18 april, 2012

    Supersnygga!

  32. Svara

    Anna/Rackarungarckarungar

    18 april, 2012

    Men Göta Petter vilka snygga bilder! Jag sitter här helt nerdreglad och skulle behöva en haklapp. Du borde göra kokbok… eller kakbok!

  33. Svara

    Johanna

    18 april, 2012

    Sv: Tack så mycket! 😀
    Ha en fin kväll!

  34. Svara

    Lina | photo ♥

    18 april, 2012

    Ser gott ut! 🙂

  35. Svara

    angelica

    18 april, 2012

    Hihi, det är nästan så jag måste köpa mig ett par riktigt stora och fina! Det passar ju liksom in i inredning också, så det är ju för en god sak! I sommar, kommer jag gärna! 🙂 Och tusen tack för din kommentar, nu hoppas vi han blir piggare… KRAM

  36. Svara

    mariaemb.

    18 april, 2012

    MUMS!!! Men det där ser ju helt galet goda ut. Oj oj oj, jag som försöker hålla mig från sött. 😉 Du kan verkligen dina macarons och fotona är jättefina! Heja dig!

    Så synd att du inte sa det tidigare för då hade du fått några kryddplantor av mig. Nu har jag hunnit ge bort alla som blev över. Rackarns!

    Men du, stövlar du bort hit till mina trakter så är det bara att du hör av dig om du vill. Då kan du få en fikapaus eller lunch mitt i allt fotande! Sen får du gärna dela med dig om du har några guldkorn eller känner till några gömda smultronställen här på berget. 😉

    Kram fina du!

  37. Svara

    Katarina

    18 april, 2012

    Jösses vad spännande att de inte gillar dåligt väder. Du är helt grym på detta. Jag vet inte om jag skulle ha tålamodet (jo, troligen haha)
    Fast tror inte de skulle bli lika tjusiga som dina.

    Och det här med avocado måste du testa 😉

  38. Svara

    Jess

    18 april, 2012

    Vad fina de blev 🙂

    Sv: Ja visst är det, är man sugen på något gott och som går snabbt att göra är chokladbollar grejen. Extra gott att mixa havregrynen lite, men det känner du säkert till, bakproffs som du är 🙂

  39. Svara

    Angelica

    19 april, 2012

    WOW!

  40. Svara

    Katarina

    19 april, 2012

    De här är verkligen perfekta! Jag har märkt detta med fuktigheten här i Singapore, allt lyckas inte som det borde just pga värmen och fuktigheten!

  41. Svara

    Malin

    19 april, 2012

    Tack! Har ju sån form, men visste inte att den kallades så.
    Gjorde en kanelpaj förra veckan och mums va god den var. Testat? Recept på bloggen!
    Tack, ang skorna! I love them! 🙂
    Go morron!
    / Malin
    malinedlund.blogg.se

  42. Svara

    Jess

    19 april, 2012

    Sv; Ja, visst borde dygnet ha fler timmar så vi hann med allt kul! Men som du säger, nästa termin kanske det passar bättre med kursen.

    Dina macarons ser helt gudomliga ut! Jag måste verkligen ta tag i det där och testa, har ju skrivit ut din Macarons-guide och allt =)

    Ha en fin torsdag. Kram!

  43. Svara

    Blopparna - Emmy

    19 april, 2012

    sv: Ja den där kemin fick jag i alla fall inte till, haha! Jag får väl ta och öva!

    Och ja visst är koralltoner så grymt snyggt på sommare!

    Hoppas du får en toppen dag!

  44. Svara

    Anonym

    19 april, 2012

    Vad smaskigt och himla fina bilder!
    Hoppas allt är fint med dig:)
    kram!

  45. Svara

    Stephie

    19 april, 2012

    ser helt fantastiskt ut!!!!

  46. Svara

    Tessan - KREATiV text I foto I design

    19 april, 2012

    Men åh så underbara de såg ut. Och matchande kläder också, very nice. 🙂

  47. Svara

    Jenny

    19 april, 2012

    De är ju så fina! Jag ska erkänna att jag aldrig smakat en macaron i hela mitt liv, men det skulle vara himla kul att baka dem. Ska kika mer på dina någon dag!

    Ha det bra,
    Jenny

  48. Svara

    Stephanie

    19 april, 2012

    Wow!! Vilken snygg blogg du har! 😉 Denna kommer jag att titta in på! Kan nog lära mig ett och annat av dig!

  49. Svara

    Simone

    19 april, 2012

    superfina och låter så gott

  50. Svara

    Monia - mamma till Tuvalie

    19 april, 2012

    sv: åh tack för ditt tips 🙂

  51. Svara

    Stina Eriksson

    19 april, 2012

    Tack för denna underbara förklaring! Har prövat många olika recept på macarons och har aldrig blivit riktigt nöjd. Denna gång gick det väldigt bra. Dock blir dom inte exakt lika "jämnrunda" som dina blir men övning ger ju färdighet eller hur? 🙂 Tack!

  52. Svara

    Anna

    19 april, 2012

    Sv: Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir!

    Jag har faktiskt inte vågat prova att baka macarons än, men har stora funderingar på att göra det! Dina är ju riktigt fina 🙂

  53. Svara

    Anna

    19 april, 2012

    Så fina!

  54. Svara

    Pavvis

    19 april, 2012

    Sv: Vilken spännande dag det verkade va, och klart att det händer dig, förvånar mig inte ett skvatt. Det är du värd vännen!

    Och vilka fantastisk macarons . Snart ska jag våga mig på dem 😉

  55. Svara

    Jasmine

    20 april, 2012

    Så otroligt fina bakverk! Resultatet blev ju enastående. Och dina bilder är som vanligt mycket vackra.
    Jag erkänner att jag fick mig ett gott skratt när jag läste om hur de "små godingar beter sig". Tack för det.

    Svar: Bra att du också stöttar Majblomman. I år köpte jag en krans, nekade dock två andra försäljare eftersom de var kompisar till honom jag köpte av. Jag kände att det borde sättas en gräns, samtidigt fick jag lite dåligt samvete efteråt…

    Kram

  56. Svara

    Marias cupcakes

    20 april, 2012

    Vilka fina bilder (macarons med såklart), men jag gillade verkligen bilderna.. Har du några bra tips angående fotografering (blir aldrig nöjd med mina bilder)…

    Förresten, har nog blivit fel rubrik vid recepten på de olika smörkrämerna…?

  57. Svara

    maja.

    1 maj, 2012

    gud vad gott det ser ut.

  58. Svara

    Socker, vanilj och en skvätt grädde

    25 maj, 2012

    De är nog de finaste kakorna. Skulle kunna bara ha dem som dekoration för de är så snygga:))
    Använder du den speciella bakplåten som finns eller vanligt bakplåtspapper?
    Jag har testat att baka sådana en gång och de blev ganska fula men, skam den som ger sig.
    Kram!

  59. Svara

    Evelina

    4 augusti, 2012

    vart har du köpt din tröja/klänning som du har på bilderna? 🙂 den var superfin!

  60. Svara

    Evelina

    4 augusti, 2012

    vart har du köpt din tröja/klänning som du har på bilderna? 🙂 den var superfin!

  61. Svara

    Beatrice

    21 augusti, 2012

    Vilka fina macarons, jag vill göra såna men vågar inte dels för att det verkar vara för svårt och hållbarheten varar inte så länge. Har du något tips på hur dem håller sig fräscha längre??

LEAVE A COMMENT