ÄNGLAPAJ MED RÅRÖRDA LINGON

Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Godmorgon allihopa!
Här kommer tips på en riktig smaskig efterrätt att baka på helgen. Själva bakmomentet består egentligen av själva marängen, resten innefattar bara att röra och att vispa.

Jag älskar maräng för maräng passar så bra till frukt och bär något vi faktiskt har en hel del av här i Sverige. Blåbär, lingon, hallon, bjärnbär, smultron, jordgubbar, äpplen, päron, plommon, körsbär, rabarber och vinbär för att nämna några. Bärens naturliga sötma är ofta nog och behöver inte sötas alls när den kombineras ihop med den söta marängen. Här har jag valt ett syrligare bär som alldeles för sällan används i efterrätter, det vill säga lingon! Lingonen är inte så söta i sig själv men i den här kombinationen bryter de av perfekt mot den söta marängen!

Varför har jag pillat ner en tesked vinäger i smeten då kan man kanske undra? Jo, det är för att marängen ska bli fastare, lite mer stabil och inte sjunka ihop lika lätt efter gräddning.

Marängen kan göras i förväg och förvaras torrt, men den håller inte hur länge som helst eftersom den är seg och lite kladdig inuti (det betyder alltså att den kan möggla inuti). Men några dagar eller 4 brukar de hålla sig i alla fall!

Så hur gör man då?

RECEPT – ÄNGLAPAJ med RÅRÖRDA LINGON
8 stora portioner eller 16 mindre port

Marängen:
4 ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Rårörda lingon:
2 pkt frysta lingon 450 gram(givetvis går det bra med färska också om man får fatt på det såhär års),
0,5 dl strösocker

Vispgrädde:
ca 8 dl

Florsocker till ”dekoration”

HOW TO?

Rårörda lingon
:

1. Ta dina frysta lingon och häll 0,5 dl strösocker över, rör runt. Låt stå framme i rumstemperatur och gotta sig i några timmar, rör då och då (med några timmar menar jag tills lingonen tinat och sockret löst sig helt).

(du kan förbereda lingonen och sedan ställa in i kylskåp om du ska servera efterrätten på kvällen eller dagen efter)

Marängbotten:

2. Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

3. Bred ut eller spritsa ut marängen i 8 större eller 16 mindre ”plättar”, låt dem gärna vara något tjockare/högre på mitten än kanterna. De ska vara ca 11 cm i diameter.

4. Grädda i ugn i ca 40 (stora maränger) eller 30 minuter (mindre maränger) på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i ”vanlig” ugn. Låt dem sedan stå kvar på eftervärme i ca 1 timma!

Grädde:

5. Vispa vispgrädden så att den blir fast, ställ åt sidan.

Vid servering:

6. Lägg upp din maräng på en tallrik. Lägg dina rårörda lingon ovanpå marängen och lägg en klick grädde ovanpå lingonen. Pudra florsocker över din änglapaj.

Yum yum tum… Mums!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

6 Comments

  1. Svara

    Miriam

    14 april, 2012

    Ser galet gott ut!!!!

  2. Svara

    Jennifer

    14 april, 2012

    Alltså vilka härliga bilder! Ser så gott ut och jag älskar maräng. Ha en bra dag! Kram Jennifer

  3. Svara

    lisasVilja

    14 april, 2012

    Ser fantastiskt ut! Kram

  4. Svara

    Malin - Stjärnflocka

    14 april, 2012

    Underbara bilder!
    Kombinationen maräng, bär och grädde är fantastisk. Har inte provat med lingon… än. 🙂
    Kram Malin

  5. Svara

    Adela

    14 april, 2012

    Guuuud så härligt det ser ut! Vattnas i munnen…en sak till då som måste testas!;)

    Kramar!
    Adela

  6. Svara

    kiwiberries

    15 april, 2012

    gott!

LEAVE A COMMENT