ENKEL TOMATSOPPA

Möt en av mina många italienska älskare. Han är varm och kärleksfull, len och mjuk och han kräver nästan ingenting av mig. Han låter mig pyssla med mitt och hans ända mål i livet är att tillfredställa mig. Passar perfekt när jag, som idag, helt enkelt inte orkar stå i köket utan bara villl ligga under en varm filt och mysa. Han håller mig sällskap alla mörka och murriga höstkvällar och han gör mig aldrig besviken.

CREMA DI POMODORO
4 port

12-16 normalstora mogna kvisttomater
1/2 – 1 hel vitlök
1 1/2 normalstor rödlök
Timjan (färsk eller torkad)
Svartpeppar efter smak
Salt efter smak, ca 1/2-1 tsk
1-2 msk Olivolja,
ca 1 msk Rödvinsvinäger
ca 1 tsk Worcestershire sås (vanlig eller vegansk)

Halvera tomaterna och placera i en stor ugnsfast form med snittytan uppåt. Skala rödlöken och dela i totalt 6 större ”klyftor”. Dela vitlöken horisontellt, du ska inte ta bort skalet. Placera löken med snittytan uppåt i formen. Strö salt, svartpeppar och timjan över tomatrerna och avsluta med att ringla över olivoljan. Blanda runt allt så att kryddorna fördelar sig jämt med tomaterna. In i mitten av ugnen på 190 grader i ca 45-60 minuter, eller tills löken och tomaterna blivit mjuka, det ska inte få färg.

Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet, det ska gå lätt om de är färdiga, och plocka bort skaldelar. Plocka även bort torra och tjocka delar av den färska kryddan om du använt färsk timjan. Mixa tomtaterna, löken och all god sås som bildats på botten till en slät, krämig soppa. Häll tomtatsoppan i en kastrull och  smaka av med rödvinsvinäger, worcestershire sås och eventellt mer salt och låt den bli riktigt varm igen.

Serveras med fördel tillsammans med en klick creme fraiche eler vegansk yoghurt. Kanske även med lite smörstekta kantareller på en skiva rostat bröd.

 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

9 Comments

  1. Svara

    Elin

    19 november, 2011

    sv, Haha men visst är det så.. inte behöver man annat än att smeka den egentligen 😉

  2. Svara

    Louise vita drömmar - My lovely Days

    19 november, 2011

    Vilket vacker och sant citat du har där till höger! Ser framemot att få se mer av ditt liv, jag tvivlar inte en sekund på att du har mycket roligt att visa!! Dina macarons tex ;);)

  3. Svara

    Nina

    21 november, 2011

    Oj, oj, vad gott det ser ut! Det är farligt att kolla på sånt här när man är vrålhungrig. Hoppas hoppas det blir något lika gott som serveras här i kväll. (Det är alltså inte jag som står för maten i kväll så jag är ännu ovetandes)

  4. Svara

    Amy's piece of cake

    23 november, 2011

    Åh va gott soppan lät och den ser himmelsk ut, yum!
    Finfina bilder du tar!

  5. Svara

    Maria Lundqvist

    11 februari, 2012

    Underbart gott!

  6. Svara

    Mary

    12 februari, 2012

    Maria Lundqvist; Jag älskar den! 🙂

  7. Svara

    Eva

    13 mars, 2012

    En hel vitlök – måste nog göra denna soppa, för du lyckas inspirera. Tack.

  8. Svara

    Mary

    14 mars, 2012

    Eva, Jajjemensan..en HEL vitlök! 😉 Den är underbart god. Härligt att jag lyckades inspirera dig!
    Kram Mary

  9. Svara

    Joakim Lindmark

    7 april, 2012

    Håller på att tillaga soppa nu.
    Bara doften från ungnen får mig att inse hur satans gott det kommer att bli.
    Nice, är själv väldigt mat men framförallt dryckes intresserad.

LEAVE A COMMENT