HEMGJORDA GELÉHJÄRTAN MED SMAK AV CLEMENTIN

Jag gillar marmeladgodis. Kanske är det för att jag är finsk, kanske är det bara för de smälter i munnen. Oavsett så är det både enkelt och gott! Här kommer ett recept på marmeladgodis, eller närmare bestämt hemgjorda geléhjärtan med clementinsmak.

Förvara dem i kylskåp och vänd med socker innan servering. Receptet går att dubblera om du vill göra fler än 15 stycken. Antingen gör du dem i mjukare iskubsformar som jag har gjort, mina kommer från Ikea och kostar bara några kronor styck. Annars går det bra att använda sig av en större form ca, 15 x 20 cm för 15 stycken.

GELÉHJÄRTAN MED CLEMENTINSMAK
ca 15 stk

2 dl clementinjuice (krävs ca 6 normalstora clementiner)
50 gram glykos
1,25 dl strösocker
5 gelatinblad

Iskubsformar av mjukare gummi/valfri form
Rapsolja (eller annan smak och doftfri matolja)
Socker till garnering

Du behöver även en digital köks- eller godistermometer

Börja med att blanda ner socker, clementinjuice och glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills blandningen når 110 grader, rör om då och då.

Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten och olja in din form med en bröd/grillpensel.

Dra av clementinblandningen från plattan och låt stå och svalna lite medan du kramar ur gelatinbladen.

Blanda gelatinbladen med clementinblandningen och häll upp i formen.

Låt marmeladen stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar eller över natten. Ställ därefter in i kylskåp och skär upp den i kuber (om du använt en stor form) eller ”stjälp” upp den ur dina mindre formar och vänd runt marmeladen med strösocker.

Njut!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

4 Comments

 1. Svara

  Lena

  29 november, 2011

  Riktigt coola ;D

 2. Svara

  Mary

  29 november, 2011

  Tack Lena! Riktigt goda också 😉

 3. Svara

  Jenny

  9 februari, 2012

  Men så ljuvligt det ser ut! Känner mig tveksam till om jag skulle tycka det var enkelt, men kanske skulle prova någon gång.

 4. Svara

  Mimedus

  26 april, 2012

  Åh, ser så gott ut, nästan så gott att jag ångrar att jag hittade hit ;D

LEAVE A COMMENT