HEMGJORD JULGODIS – WIENERNOUGAT

En underbart krämig hemgjord wienernougat! Något av det bästa julgodiset som finns om du frågar mig. Hemgjort julgodis kan man aldrig få för mkt av helt enkelt.. Det här är verkligen ett superenkelt recept. Känns alltid lika roligt när man kan bjuda på favoriterna från julens alla chokladaskar. Här är en av mina. Jag är en kaffegalning och dricker säkert…mmm..sisådär 7-10 dl kaffe per dag. Till mitt försvar har jag mjölk i kaffet.

Här måste jag skylla på mitt finska arv. Visste ni att Finland är det enda land där man dricker mer kaffe än i Sverige. You gotta love it! Så ni förstår ju att jag personligen aldrig haft något val när det gäller kaffe! Hur som haver så är wienernougat och kaffe en gudomlig kombination. Det blir många ”bara en till” vid fikabordet om den här står framme.

Förstår att ni vill ha receptet nu.. Okej, här kommer det!

WIENERNOUGAT
ca 65 stycken (beror på hur stora bitar du vill skära till)
Bakplåtspappersklädd form ca 25 cm x 15 cm (20×20 fungerar också)

100 g flagad mandel (1 påse)
250 g nougat (1 förp)
125 g mörk choklad (jag väljer 70% för att den inte ska bli för söt)

Rosta den flagade mandeln i en torr och het stekpanna (något snäpp över medelvärme brukar jag rosta mina på, inte allra varmaste då bränns de på en nanosekund). Rör konstant så att mandeln inte blir bränd (det går fort!). Låt mandeln svalna på en tallrik.

Skär upp/bryt nougaten och chokladen i mindre bitar. Smält tillsammans i ett vattenbad.

Vattenbad: Här gör du som så att du sätter en kastrull med vatten på plattan. Det ska bara vara några centimetrar med vatten på botten. Se till så att ditt kärl som du ska placera chokladen/nougaten i inte nuddar vattnet när den sänks ner i kastrullen. Den får gärna sluta tätt mot kastrullens sidor så att ingen vattenånga kommer upp. Under tiden vattnet blir varmt passar du på att finfördela nougaten och chokladen. När vattnet kokat upp, dra kastrullen från plattan och placera ditt kärl med choklad-  och nougatblandningen över det ångande vattenbadet. Den behöver alltså inte stå på plattan med kokande vatten under för att det ska smälta. Rör hela tiden så att blandningen smälter jämnt.

Blanda ner den avsvalnade mandeln i den smälta chokladnougaten. Häll ner den i din bakplåtspapperklädda form och se till att den breder ut sig jämnt i formen. Låt stå och svalna något i rumstemperatur.

Ställ därefter in den i kylskåpet för att stelna helt. Skär sedan upp wienernougaten i önskad storlek.

Njut!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

 1. Svara

  Helena

  10 december, 2011

  uuuunderbar blogg 🙂

 2. Svara

  Mary

  12 december, 2011

  Helena, Tack söta du!! Blir så glad av att höra det, hoppas du inspireras! Kram mary

LEAVE A COMMENT