HUR MAN KAN GÖRA EGEN VANILJSIRAP


Vaniljlag är enkel att göra, håller sig länge i kylskåp och gör att dina bakverk får ett extra lyft. Du vet dessutom att det verkligen är vanilj du stoppar i dina kreationer, och därmed också i munnen, och ingen annan biprodukt eller konstgjort aromämne.

Antingen så gör du 1 sats eller så gör du dubbel sats (receptet nedan) som jag gjorde i helgen, när du ändå håller på menar jag. Ge bort ena flaskan som present till en en vän, knyt ett fint snöre/tygband kring flaskan med en handskriven lapp som förklarar innehåller, eller koka till dig själv och baka loss i köket 😉

VANILJSIRAP/VANILJLAG

(Detta är en dubbel sats och blir totalt ca 5 dl)

2 vaniljstänger
4 dl socker
8 dl vatten

Glasflaska/flaskor

Mät upp 8 dl vatten samt 4 dl socker i en kastrull med tjock botten. Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur innanmätet, pytsa ner detta i sockerblandningen. Skär även själva vaniljstången på längden i smalare strimlor och blanda ner detta.

Koka upp lagen och rör om då och då under tiden. Låt koka på medelvärme ca 30 minuter, tills den kokat ner och blivit ”simmig”.

Under tiden lagen kokar, sterilisera glasflaskorna i ugnen (eller glasburk för den delen, det går också bra)på 125 grader.När lagen kokat klart, sila innehållet genom en finmaskig sil för att få bort alla bitar (vaniljstången).

Häll därefter upp lagen på flaskan, skruva på korken och låt svalna i rumstemperatur. När innehållet svalnat, ställ in i kylskåpet och förvara kallt tills du vill använda vaniljlagen.

Lycka till!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 Comments

 1. Svara

  Malin E

  26 januari, 2012

  mmm… gott doftar det i hela huset nu när jag kokar vaniljessens… ska bli spännande att testa i bakverk, kaffet, barnens mjölkchoklad och längre fram även i lite drinkar (när den inneboende i magen har kommit ut)imorgon är det tjejmiddag så jag tänkte ge värdinnan en flaska…
  KRAM

 2. Svara

  Alexandra

  21 november, 2014

  Tar man lika mycket vaniljlag som man tar vaniljsocker när man doserar? Eller är proportionerna annorlunda? // Alexandra

  • Svara

   Mary

   28 november, 2014

   Hej Alexandra, hade missat din fråga här, men nu så! Jag tar ungefär 1 msk i en stor sockerkakssmet. Men det är lite så att man får lära sig vad man tycker om också. Jag har vanilj i nästan allt jag gör, även om det bara är en tsk vaniljlag/vaniljsirap. eftersom det alltid lyfter andra smaker i ett bakverk. Så är det ex chokladbakverk, prova att ha i en tsk eller två. Och är det en sockerkaka som ska smaka vanilj, ha en matsked. Skaka om flaskan innan användning bara! Lycka till! Kram på dig och God jul!

LEAVE A COMMENT