VEGO KÖTTBULLAR – QUORNFÄRSBULLAR

_j4a1307_lDet här är mina favoriter när det kommer till vego köttbullar. Hemma hos oss äter nämligen ingen köttbullar till jul, alltså köttbullar på nötfärs. Och vad gör man då om man inte vill servera de lite tråkiga, smaklösa alternativen som finns i frysdisken på Ica? Jo, man gör ”kött”-bullar med quornfärs och smaksätter med ost, lök och senap. 

Underbart gott och de har till och med fått två tummar upp och riktigt bra referenser från ”vadå vegetarisk mat”-ätare. Quorn är riktigt tråkigt i sig själv, det smakar ungefär lika spännande som de där majskrokarna man ger små barn när de ska lära sig äta. Ja ni vet de där stora osmakliga som smakar papper.. Så smakar quorn om man inte smaksätter det. Så tro nu inte att era färsbullar kommer smaka ost och senap, det kommer de inte! 😉 Våga prova något nytt, om inte till julbordet så i mellandagarna, jag lovar att du inte kommer bli besviken!

Själv ska jag, så fort jag postat det här inlägget, lägga upp fötterna på soffan och ta mig en quornsfärsbulls-macka med rödbetssallad och njuta..tills dess att det bär av hemåt i vintermörkret.

God Jul!

QUORNFÄRSBULLAR
 ca 30-35 st

1 påse (300 g) Quornfärs (finns i frysdisken)
4 större schalottenlökar eller en rejält stor gul lök 
2 ägg
2 matskedar senap
100 gram finriven cheddarost (finns en Cheddar från ALLERUM som är fri från löpe)
1 krm salt
svartpeppar efter behag

Smör eller olja att steka i

 

Ta fram förpackningen med den frysta quornfärsen och låt det tina, uppstjälpt på en tallrik. (medan färsen tinar kan du steka och förbereda löken) När färsen är tinad häll den i en stor bunken och mixa den till en finare färs med en stavmixer eller en hushållsmixer.

Hacka löken i riktigt små bitar och stek på läg värme tills de blivit glansiga och lätt genomskinliga. Riv cheddarosten fint.

Blanda ner senap, den stekta löken, äggen, den rivna osten samt salt i färsen. Blanda ordentligt.

Stek i stekpanna på något över medelvärme (jag hade 6-7 av 9). Var lite försiktig när du rullar runt quronbullarna i stekpannan då de är lite mjukare/lösare än vanliga köttbullar. Smaka av en quornfärsbulle när du är klar med första omgången och salta eventuellt lite i efterhand.

Servera till potatis, gräddsås och lingonsylt eller nu till jul ett gott jul/råg/vörtbröd med lite rödbetssallad till!

Lycka till & God Jul!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

  1. Svara

    Ida

    22 december, 2012

    Jag gjorde biffar och de blev verkligen hur goda som helst!

    • Svara

      Mary

      25 december, 2012

      Vad kul att du gillade receptet!! Tack!

LEAVE A COMMENT