GRÄDDIG KANTARELLSTUVNING

Kantareller, trattisar eller kantisar, måste vara en av de bästa saker moder jord producerat…seriöst!
Så. Sjuk. Gott. Och i en gräddig kantarellstuvning blir det ännu bättre! 

Jag kan ha kantareller till PRECIS allt! Kantareller är aldrig fel, helt enkelt! 

Här har jag blandat både trattkantareller och vanliga gula kantareller. Båda egenhändigt plockade i världens bästa Nora. Har ni inte varit där, åk dit! Om inte för annat, så bara för att äta deras speciella Noraglass. Oh my god säger jag bara!! Men det är inte därför jag är här..för att prata om glass mitt i vintern alltså, det får vi ta sen.

Exakt svampmängd har jag inte då jag förväller och fryser in själv och därför går på vana/känsla när jag mäter upp i påsar à 2 portioner per påse. Dock kan jag säga att jag har ca 0,75 dl förvälld svamp av varje sort så i färsk vara blir det nog en hel del. Men här går man efter mun och plånbok, välj den mängd du känner för själv och smaka av under tiden så kan du inte misslyckas!

Nu är det kantarellstuvning med min alldeles speciella och ”hemliga” ingrediens som gäller. Den lyfter svampen och gör att schalottenlöken som jag gärna använder i svampstuvningar får en lagom karamelliserad och söt smak som får smaklökarna att fullkomligen jubla!

STUVADE KANTARELLER
ca 6 portioner

1/2-1 dl förvälld svamp per ”sort” (kantareller resp trattkantareller, färsk svamp går bra)
1 stor schalottenlök
1 msk smör
salt
och den hemliga ingrediensen…FARINSOCKER 1/2 + 1/2 tsk

Valfri gräddsort, jag hade matlagningsgrädde
Valfri redning, jag hade min favorit; maizena för ljusa såser
1 tsk Kinesisk Soya

Skär/hacka schalottenlken i mycket små bitar.

Smält smöret och fräs löken på medelhög värme (6 av 9 på min platta), löken ska INTE få färg utan bli glansig och lätt genomskinlig. När löken är genomstekt strö ca 1/2 tsk farinsocker över löken och låt det karamelliseras lätt. Dvs, rör om så att sockret smälter och lägger sig runt löken som en liten hinna.

Häll på svampen, har du förvällt och fryst in som jag gör, häll på svampen med all infryst vätska. Låt det fräsa upp med smör och lök och salta lätt. Var försiktig, det krävs inte alls så mkt salt som man kan tro och när det väl är i såsen är det omöjligt att få bort. Då är det bättre att salta i efterhand!

När nästan all vätska försvunnit strör du över ytterligare ca 1/2-1 tsk farinsocker. Farinsockret gör inte såsen söt om du är rädd för det. Det tar bara fram de andra smaker och förhöjer dem. Låt koka ihop ytterligare ngn minut.

Häll därefter på den mejeriprodukt som du valt. Vilket som, fetare grädde, lättare gräddare, laktosfritt…vad du själv önskar. Dock inte creme fraiche. Tillsätt soya och maizena och koka upp. Red av tills du har önskad konsisten. Antingen serverar du den som en sås eller så reder du den lite kraftigare och gör en stuvning och serverkar den i cannelonni, på varma mackor (som ovan) eller till vad du nu själv önskar.

Vill du lägga den på varma mackor brukar jag riva lite ost och strö lite över mackorna innan jag stoppar in dem i ugnen!

Smaklig Spis!

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

 1. Svara

  Magnus

  1 december, 2011

  Ser jättegott ut! Fina bilder!

 2. Svara

  Malin E

  7 oktober, 2012

  Mary, Mary, Mary…
  Alltså det hinner ju ta slut innan skålen ens nått matbordet, herre min skapare vad gott!
  Min kära mamma kom hit med en massa trattisar o jag kände med ens att jag ville göra en god sås och självklart blir valet att leta recept på din blogg och då hittade jag detta receptet. Du borde publicera det igen för som sagt det smakar underbart.

  Kram kram, nu ska vi äta!

LEAVE A COMMENT