MADE BY MARYS BRÖLLOP – ATT VÄLJA FÖRLOVNINGSRINGAR

Så, det var ju det här med bröllop och bröllopsplanering, ja för det kommer som sagt komma en del sånt framöver. Och nu är det dags för lite uppdatering om ringarna. 
 
För några veckor sedan kom våra förlovningsringar. Som jag längtat efter min vackra ring som jag valt ut tillsammans med kärleken min.
 
Det var lite svettigt att väja ring, man ska ju ha den HELA LIVET! Gah..och jag som är så fruktansvärt ambivalent av mig. 
 
Många andra människor har dessutom åsikter och det är lätt att bli lite förvirrad. ”Det kommer bli klumpigt med en sten på ringen, tänk på att den kommer fastna överallt”, ”välj en stor sten ju mer bling desto bättre”, ”viutguld är bara en trend nu, det är bättre med rött guld”, ”ska du verkligen lägga sådär mycket pengar på en ring”, ”jag tycker det är viktigt att investera i en ordentlig ring när man ska gifta sig” och så vidare i all oändlighet. Glöm inte att det faktiskt är du och även ni tillsammans, som bestämmer.
Vill du bara ha en ring (bara en förlovningsring eller bara en vigselring) ha bara en ring! Vill du inte ha ngn ring, ha ingen ring! Vill du beställa en i roséguld, gör det! Vill du ha en i silver, då ska du ha en i silver! Låt ingen annan bestämma över dig och dina drömmar!
 
Vi valde tillslut en ring från ett märke som heter Rivoir och är inköpt på SMYCKA i Nacka Forum här i Stockholm. Det är en ring i vitguld med en 0,5 carats diamant (TW/VS, förklaring kommer längre ner) med briljantslipning. Om det blir en till ring? Ja, jag vet faktiskt inte. Kanske blir det bara denna, vi får se. Jag tycker om att gå min egen väg och kittlar det inte till i magen så blir det helt enkelt ingen mer. 
 
Här nedan kommer lite tips och tankar kring hur jag och kärleken tänkte kring val av ringar.
 
 
Att tänka på när du väljer förlovning/vigselring:
 
1. Stil
Vilken stil vill just du ha, prova många olika för det blir inte alltid som du tror från början. Själv är jag inte klassisk annars, varken i klädstil, inredningsstil eller hårfrisyr. Jag har snarare en bohemisk stil med lite rockiga inslag..ibland även alternativ klädstil. Men de mer moderna ringarna kände jag inget för, lika så släta ringar eller ringar med flera stenar. Inte det minsta kittel i magen för någon av dem. Men när jag provade den klassiska ringen vi köpte så kände jag bara att ”JA! Såhär ska det kännas!” Jag älskar det smala bandet mot den lite större stenen eftersom stenen kommer fram bättre då. Den är klassisk med en lite ”vintagetouch” vilket gör att den passar mig perfekt.
 
Ska du ha en sten, tänk på hur du vill att den ska sitta fast i bandet runt fingret, det påverkar stilen och känslan mycket. Men kanske vill just du inte ha ngn sten alls. Kanske vill du ha en helt slät silverring istället, välj det som känns rätt i magen men passa på att prova allt mellan himmel och jord när du ändå är i farten!
 
2. Stenen
En diamant kvalitetsgraderas och värderas efter fyra olika kriterier eller egenskaper, de så kallade diamantens 4C: Carat (vikt), Clarity (renhet), Color (färg), Cut (slipning).
 
Storleken (Carat)
Storleken på en diamant anges i carat. En stor diamant på 1 carat är mkt dyrare än 10 små diamanter på 0,1 carat vardera som tillsammans blir 1 carat. Därför kan antaler carat vara samma i två helt olika ringar men om en ring har en sten på 1 carat i sin helhet kommer den vara dyrare än den ring som har småstenar som tillsammans bildar 1 carat.
 
Diamantens färg
De stenkvalité jag tycker att man ska hålla sig till färgmässigt är den som heter Top Wesselton och förkortas TW, det står för ”sällsynt vit”. Denna beteckning står för stenens vithet. TW är den näst högsta vitheten. Det finns en kvaliténivå över denna som heter River och förkortas R. Denna står för ”mycket sällsynt vit” och är mer ovanlig hos vanliga guldsmeder och det räcker gott och väl med TW. W, står för Wesselton, är nivån under Top Wesselton och står för Vit.
 
Renhet
När man avgör en diamants renhet sker det genom att en diamantgraderare tittar på diamanten med en lupp för att avgöra hur mkt ”orenheter” diamanten har inuti. Orenheter finns i de flesta diamanter men de är för små för att vi ska se dem med blotta ögat, för stora orenheter kan dock ses med ögat och diamanten får inte samma lyster. orenheter kan vara sådant som inneslutningar av järn/kväveatomer som ser ut som smuts, sprickor, blåsor och som minskar värdet på diamanten. För smuts, det finns det alltid små, små partiklar av.
 

Beteckningarna är i fallande ordning (inom varje beteckning finns underkategorier men dem hoppar vi över för enkelhetens skull):

LC=Loupe clean, luppren. (Fri från inneslutningar)

VVS=Very very small inclusions.(Väldigt, väldigt små inneslutningar)

VS=Very small inclusions. (Väldigt små inneslutningar)

SI=Small inclusions. (Små inneslutningar)

I=Inclusions.(Inneslutningar, synliga för blotta ögat)

De renhet jag rekommenderar att man kan hålla sig inom är SI, VS eller VVS. Min sten har där beteckningen VS. Ju större sten ju viktigare är det med bra kvalité. 

 Slipning
Slipning av diamanten gör man för att fånga och reflektera ljuset på ett tilltalande sätt som gör att den gnistrar och glittrar vackert. Slipningens kvalité är viktig för ljusbrytningen i diamanten. Den vanligaste slipningen av normalstora diamanter är briljantslipning. Min diamant är fasettslipad, det kallas briljantslipning.  
 
3. Butikspersonalens bemötande!
Jag köpte min på SMYCKA i Nacka Forum eftersom jag verkligen klickade med Marie som sålde våra ringar till oss. För jag tycker att det kändes viktigt för mig, för oss. På vissa ställen kändes personalen stressad och inte lika omsorgsfulla i sitt sätt att ta hand om oss. För dem är det kanske vilken dag som helst i veckan, men inte för oss. Så för mig var det viktigt att personen i butiken verkligen förstod mig och mina/våra önskemål.
 
 4. Hur stor sten?
Välj kvalité före storlek. En stor sten med dålig kvalité kommer efter några år, då stenen får stötar och repor och blir sliten, inte alls se lika fin ut. Satsa på bra kvalité från början och låt storleken bestämmas utifrån det pris ni har råd med.
 
5. Priset.
För mig är ringen viktig, den är viktigare än klänningen, eftersom det är den jag ska titta ner på varje eviga dag år ut och år in. Jag skulle personligen aldrig lägga 5 000 kr på en ring och 25 000 kronor på en klänning, det känns bakvänt för mig,  även om jag vet att det finns de som tycker raka motsatsen. Fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du ”fördela” pengarna, vad är viktigast för just dig/er?
 
6. Funktionalitet
Va? Funktionalitet på en ring. Jo, precis så tänker jag. Min ring är en enstensring, vilket betyder att den kommer stå upp lite gentemot en helt slät ring. Är du en person som kommer störa sig på att diamanten är i vägen ibland är kanske en mindre diamant bättre för dig. Är du som mig, bryr dig mer om att den är fantastiskt vacker att titta på än att den är bekväm och alltid fungerar under alla smala handskar så är det bara att dra på höga växeln och köpa den största diamant du vill ha och har råd med!
 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

25 Comments

 1. Svara

  Malin

  5 mars, 2014

  Å vad fin den är! Ser nästan ut som min fast min är prinsessslipad och har filligree (eller hur det nu heter) mönster på sidorna. Känner igen allt det där du skriver om, folk tänker så mycket kring något som bara är vårt beslut. För mig var det jätteviktigt att ringen kändes lite gammaldags och då blev det det och jag älskar den mer varje dag!
  Visst är det härligt att få vara så lycklig!
  Kram Malin

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tack malin! Åhh, Filligree gör att ringen ser sådär "antik" ut, älskart! 🙂 Kram

 2. Svara

  Cecilia Par

  5 mars, 2014

  Oerhört vacker var den verkligen!

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tusen tack Cecilia!!

 3. Svara

  Marias Hörna - Njut av livet

  5 mars, 2014

  så enkel och vacker kram Maria

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tack snälla Maria! <3

 4. Svara

  malincatrin

  5 mars, 2014

  Så fin ring, en ring på bild som ser ut som den jag tänker mig den dagen jag blir friad till. Har dock en annan tanke om formen på diamanten.. Men ett läsvärt inlägg.

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tusen tack! Ahh spännande, det finns många fina slipningar. Jag tog den klassiska, den speglar ljuset så bra, så det gick bli den 😀 Lycka till dagen då du ska välja ring, det är en fantastisk "resa" man gör tillsammans! kram

 5. Svara

  Anonym

  5 mars, 2014

  Vilken fantastisk ring du hittat, håller verkligen med sig. Man ska ha det man själv VILL ha och inget annat!

 6. Svara

  Sanna

  5 mars, 2014

  Riktigt snygg ring!

 7. Svara

  Desiree

  5 mars, 2014

  Jag tycker du har valt en väldigt fin ring. Den är mycket vacker och det viktigaste är att man väljer en ring som man själv förälskat sig i men visst är det långt från lätt då många har åsikter och så vidare. Jättefin ring som sagt.

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tack Desiree! Visst är det så, man ska inte lyssna på andra, bara på sig själv! <3

 8. Svara

  Gabriella

  5 mars, 2014

  Jag tycker den ser underbar ut! Att välja den som känns bäst i magen brukar vara det rätta:)

 9. Svara

  Anonym

  6 mars, 2014

  Så roligt att du valde ring där jag har jobbat 🙂 och Marie är fantastiskt duktig och ger den service som man behöver! Du valde helt rätt ring.. Lycka till med bröllopsplaneringen nu fina Maria! Kram Sara

 10. Svara

  Maressa

  6 mars, 2014

  Du/Ni har valt rätt! Kram

  • Svara

   Mary

   13 mars, 2014

   Tack! <3

 11. Svara

  annorlunda underbara

  7 mars, 2014

  Den där var väldigt vacker. Vågar jag ens säga att jag gjorde av med min vigselring och förlovningsring ?? Fick gå och köpa nya till både mig och mannen ( han hittade inte heller sin) till vår 10åriga bröllopsdag. . . Sen hittade vi dem andra så klart. Men ingen av oss använder våra vigselringar…Det är så olika.
  Kram Jess
  http://www.annorlundaunderbara.com
  Tom Ford- erotiskt

 12. Svara

  Sandra

  21 mars, 2014

  Hej fröken!
  Vill gratulera er två. Oerhört vackra ringar!

  Jag måste säga att jag blir så glad och inspirerad varenda gång jag går in på din blogg och kikar. Du är en sån fantastisk tjej, riktiga mästerverk till bakelser du gör.

  Kramar!

  • Svara

   Mary

   23 mars, 2014

   Tack Sandra! 🙂
   Tusen tack för dina fina ord, de värmer verkligen hjärtat! Stort <3 till dig! Kram

 13. Svara

  Anonym

  13 mars, 2016

  J

LEAVE A COMMENT