TIRAMISU MED LIMONCELLO & MINIMARÄNGER

 
Snart är det påsk och utanför fönstret har träden börjat slå ut gröna små blad och busken vid hörnet av vägen utanför oss har hundratals små knoppar som snart snart kommer slå ut i fantastiska små blommor. Det doftar annorlunda, liksom hoppfullt och ljust. Jo för det kan dofta ljust. Som att solens strålar värmer upp luften så att alla partiklar doftar lite bättre, lite varmare, lite sötare. 
 
Och det är nu jag har lust på något fräscht och vårigt och sötsyrligt som välkomnar våren med öppen famn. I den här limoncellotiramisun möter syrlig citron & limoncello söt och seg maräng samt gräddig mascarpone. Och försälskelsen är inget annat än omedelbar! En Limoncellotiramisu att förälska sig i helt enkelt. För det är just limoncellon som ger lemoncurden det där extra lyftet och som gör rätten lite godare och lite mer intensiv i smakerna. 
 
Limoncello blev jag blixtförälskad i för flera år sedan, när mamma och jag resten till södra delarna av Italien, till Sorrento närmare bestämt, för att fira att jag fyllde 25. Där i de varma lummiga gränderna förälskade jag mig fullständigt i den sötstarka drycken. Där i gränderna strosade vi, mamma och jag, åt långa middagar ute på terassen med utsikt över solnedgången och Capris siluett. Det kristallklara och turkosa vattnet som doftade av hav, och av tång. Vi avslutade varje kväll med en fantastisk italiensk efterrätt och givetivs, limoncello. 
 
 
Så för att kickstarta våren, för att kickstarta påsken så bjuder jag er på ett desserttips som heter duga!  
 
Limoncellotiramisu med Minimaränger
12 st
 
24 Savoiardikex (1 förpackning)
0,5-0,75 dl limoncello att doppa kexen i
 
Lemoncurd med Limoncello
1 sats
 
5-6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice) 
3 dl strösocker
100 gram smör
8 stora äggulor (gör minimaränger enl receptet nedan av en del av äggvitorna)
5 msk maizena
4 msk limoncello
 
Mascarponekräm:
250 gram Mascarpone
1 stort ägg (delas sedan i äggvita och äggula)
3 msk strösocker
2 msk Vaniljsocker
 
Minimaränger:
3 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 dl strösocker
2 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
 
Instruktioner
 
Minimaränger:
Sätt ugnen på 150 grader, eller 130 grader varmluftsugn. Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum på medelhastighet. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vänd ner detta i marängsmeten. 

Använd en liten tyll och full marängsmeten i spritspåsarna. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (använder du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt). Grädda 4 minuter på 150/130 grader och sänk sedan värmen till 100/90 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. Stäng slutligen av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 20-30 minuter. Genom att torka marängerna helt möglar de inte och hållbarheten förlängs avsevärt.

Lemoncurd med Limoncello:

Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen & äggulorna och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. 

Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar, vispa hela tiden så att det inte bränns eller koagulerar. När lemoncurden tjocknat, ungefär som en jordgubbskräm, så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp. 

Mascarponekräm:
Vispa upp mascarponeosten tillsammans med vaniljsockret tills den är mjuk och krämig. Dela äggulan från vitan och vispa upp äggulan med sockret och rör ner i osten. Vispa slutligen äggvitorna fast och vänd ner i mascarponekrämen. 
 
Montering:
Häll limoncellon till kexen på en mattallrik, doppa därefter savoardikexen 2 sekunder i limoncellon. Varva savoardikex med lemoncurd med limoncello, 1-2 krossade maränger, mascarponekräm och slutligen minimaränger. Tiramisun kan med fördel göras i en stor form och förberedas några timmar innan. Täck i så fall tiramisun med plast och lägg på marängerna längst upp först vid servering. 
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

8 Comments

  1. Svara

    Agnes

    11 april, 2014

    Ser fantastiskt ut!

  2. Svara

    Erica

    11 april, 2014

    Alltså så vacker bild!!
    Jag tycker du tar helt makalösa bilder, ja recepten och det du bjuder på går inte av för hackor heller!!
    Kan säga att jag blev grymt sugen på en sån solgul efterrätt.
    jag försöker variera mina bilder till bloggen för att göra den intressant och inbjudande men tycker jag faller platt!!
    Men du är ändå välkommen att kika in hos mig.
    Många goda recept har jag iaf(om jag får säga det själv!!)
    Ha nu en toppen härlig fredag//helg
    Kram//Erica

    http://www.ericasmeny.blogg.se

  3. Svara

    Mimmi

    11 april, 2014

    Vilka fantastiska bilder!

  4. Svara

    Lina

    11 april, 2014

    Så fina bilder, vill bara slänga i mig alltihop på en gång! Låter störtgott! 🙂

    • Svara

      Mary

      11 april, 2014

      Tack! Men eller hur 😉 Kunde inte sluta och skapade en god drink som passar perfekt till, ute på bloggen precis nu 😉 Limoncello & Thyme Fizz! TGIF! 😉

  5. Svara

    victoria

    12 april, 2014

    Hallå! Älskar din blogg och du ger mig så mycket inspiration! I beskrivningen Hur man gör mascarponekrämen står det att man ska vispa äggvitorna, men kan bara se att det ska vara ett ägg i?

    Tacksam för svar så jag kan göra denna härliga dessert!

  6. Svara

    Sari

    17 april, 2014

    Ooh, älskar limoncello.Älskar maräng.Älskar lemon curd! This one’s a ceeper!

LEAVE A COMMENT