0
72 In Söta Bakverk

Saftig Morotstårta med Limefrosting, Kolasås & Pecannötter

 

Morotstårta med limefrosting, smörkolasås och pecannötter. Bu eller bä mina vänner, bra eller dåligt, ja eller nej? Ja jag vet iaf vad mitt svar är…

 
Hur mycket jag än bakar kommer jag alltid tillbaka till mina egna favoriter, det går liksom inte att komma runt det.
 
En favorit för mig är saftig morotskaka och det fina med morotskaka är faktiskt att den går att variera på olika sätt. Morotskaka går att servera som en kaka med klassisk glasyr, som cupcakes, med nötter, utan nötter, variera glasyr och frosting i oändlighet eller varför inte som här, en morotstårta med fräsch limefrosting toppad med smörkolasås och pecannötter. Hellu sweetie, come to mama!
 
Ehum…ja, just det. 
 
Det här är inget annat än perfektion och det passar perfekt när de lite kyligare hösttimmarna börjar krypa inpå, märket sänker sig tidigare och tidigare och värmeljusen byts ut i allt raskare takt. Kanske har du även skördat morötter från den egna landet eller har lyckan att få köpa direkt från någon annan som odlar. Då får kakan extra mening och varje tugga ger värme och kärlek till både kropp och själ. 
 
Och det här, det här enkla men ändå ljuvliga är så ”jag”. Inga krusiduller, inga konstigheter. Bara kärlek och omtanke, fina råvaror och en gnutta tålamod ger den här vackra och underbart goda morotstårtan. Ett säkert kort om man vill imponera på gästerna, svärmor, vänner, familjen, barnen eller kärleken utan att slå knut på sig själv. 
 
Morotskaka
12 port
 
4 st springformar, 15 cm i diameter
Smör och mjöl till formarna
 
3,5 dl vetemjöl
5,5 dl finrivna morötter
1,75 dl rapsolja
1,25 tsk bikarbonat
1,25 tsk bakpulver
0,5 msk mald kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
3 dl strösocker
3 ägg, rumstempererade
1 tsk äkta vanilj
 
Limefrosting:
250 gram osaltat, rumstempererat smör
300 gram Philadelphia ost (cream cheese)
saft från 1 lime
5-6 dl florsocker el efter smak och tycke
 
Kolasås:
2 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
 
100 gram Pecannötter
 
 
HOW TO?
1. Koka samman alla ingredienserna till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög värme och rör då och då. Koka ca 10-12 minuter tills kolasåsen tjocknat något. Låt svalna helt och servera sedan i kylskåp fram till servering. 
 
2. Smöra och bröa springformarna med smör och mjöl, sätt ugnen på 175 grader. Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel, kardemumma och salt i en skål, blanda noga. Blanda samman strösocker och rapsolja med flatblandaren till en vit och porös massa. Addera ett ägg i taget, se till att varje ägg är ordentligt blandat innan du tillsätter nästa ägg, tillsätt slutligen vaniljpulvret. Sikta ner mjölblandningen och blanda försiktigt tills smeten är jämn. 
 
3. Vänd ner morötterna och vänd tills allt är blandat. Fördela smeten i formarna och grä’dda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Täck formarna med bakduk och låt svalna helt på galler. 
 
4. Blanda alla ingredienser till frostingen och rör samman tills frostingen är mjuk och fluffig. 
 
5. Jag tycker att tårtbottnarna är lättar att hantera efter några minuter i frysen så jag låter dem alltid ligga i frysen några minuter mellan varje lager. Montering: Fördela ett ca 0,5 cm lager med frosting ovanpå botten 1, ställ in i frysen tillsammans med botten 2 i 3-5 minuter. Ta ut och gör om samma procedur tills du avslutat med tårtbotten nr 4. Täck tårtan med ett tunt lager frosting för att stänga inne smulorna. Ställ i frysen i 5 minuter. ta ut tårtan och täck helt med limefrosting. Ställ kallt ytterligare 5 minute, ta ut och fördela hälften av kolasåsen på tårtan, låt kolasåsen rinna nerför kanterna på tårtan och avsluta med en hög med pecannötter.
 
Servera sedan tårtan med resterande kolasås för de som vill ha mer. 
 
Njut! 
 
Lycka till och Smaklig Spis!

You Might Also Like

72 Comments

  • Reply
    mariaemb.
    10 september, 2013 at 21:03

    Men alltså, här satt jag och var sötsugen redan innan detta inlägg. Nu blev det betydligt värre kan jag lova! Kan du inte skicka med lite med mannen imorgon 😉

    Kram raring

  • Reply
    Melody and M.E
    10 september, 2013 at 21:15

    Wow… vad ska säga mera än jag vill ha nu på en gång!
    Kram
    M.E

    • Reply
      Mary
      12 september, 2013 at 10:59

      Hihi, skickar en bit "mentalt" till både dig å Melody! 😉 kram på er

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    10 september, 2013 at 21:20

    Jiihooo!!! Så läcker! 🙂
    Kram Malin

  • Reply
    Linn
    10 september, 2013 at 21:42

    Oh! Ser helt fantastisk ut, och låter som den faller mig i smaken. Måste pröva!

  • Reply
    Andrea
    11 september, 2013 at 07:17

    Wow vilken morotstårta! Du har en helt fantastisk blogg, är inne och kikar varje dag men det här är nog första gången jag skriver något.

    Du inspirerar…

    //Andrea

  • Reply
    Maja
    11 september, 2013 at 07:30

    Oh my lord….inte är klockan dags för förmiddagskaffe på flera timmar ännu men just nu skulle jag kunna tänka mig en smakbit redan till frukost =)

  • Reply
    Katarina
    11 september, 2013 at 09:47

    Den ser ljuvligt god ut! Kram

  • Reply
    Sara på Vardag.nu
    11 september, 2013 at 12:58

    Jeeesus christ!

  • Reply
    Emschen
    11 september, 2013 at 15:58

    S Å galet gott!
    Kram

  • Reply
    Olivia
    11 september, 2013 at 18:45

    Fin blogg, gillar den verkligen! klicka in på min blogg. Kram

    • Reply
      Mary
      12 september, 2013 at 10:40

      Vad kul att du gillar bloggen Olivia. Kram

  • Reply
    Gabriella
    11 september, 2013 at 21:56

    Vilket konstverk! Så duktig du är!:)

    • Reply
      Mary
      12 september, 2013 at 10:39

      Tack snälla!

  • Reply
    Anonym
    12 september, 2013 at 07:34

    Du är bäst! fantastiska bilder. <3

  • Reply
    Hanna
    12 september, 2013 at 10:21

    Såg inte dåligt ut!!

  • Reply
    Jenny
    12 september, 2013 at 13:04

    Fantastiskt fin kaka! Måste testa med limefrosting, låter ju väldigt gott.
    Vilken otroligt fin blogg du har!! Väldigt inspirerande!

  • Reply
    Amanda [SPONTAN]
    12 september, 2013 at 21:07

    Men åh vad det där såg gott ut!

  • Reply
    Sara
    12 september, 2013 at 23:00

    Ås så gott det ser ut. Vad har du för mått på formen som du använder och har du något tips på vad man kan ha istället för pekannötter på toppen eftersom jag är allergisk?

  • Reply
    Malin
    13 september, 2013 at 21:30

    Åhh morotskaka mmm ett tag bakade jag det jämt men nu var det ett tag sedan och med kolasås till låter ju ljuvligt.
    Vi har så mycket äpplen i trädgården nu så frysen är full med mos, chutney och pajer.. Funderar på att prova å göra om morots kakan till en äpplle variant, äpllena blir ju lite blötare än mortot så jag funderar på om jag behöver justera receptet i övrigt eller om man ska ta hälften morot hälften äplle, eller vad man nu hittar på.. Har du prövat något liknande eller har du några bra förslag på hur man skulle kunna tänkas göra?
    🙂 Malin

  • Reply
    Malin
    13 september, 2013 at 21:31

    och tydligen kan jag inte stava ÄPPLE länge heller ;)äplle nåja.

  • Reply
    Queen of Kammebornia
    14 september, 2013 at 12:46

    Så gott och så snyggt, tack för dina alltid så underbara recept och bilder! Jag älskar ju förstås Kockumsmuggen 🙂 Kram!

    • Reply
      Mary
      15 september, 2013 at 11:45

      Tack fina du!! <3 Ja, Kockums emaljprodukter är underbara, kan inte annat än älska Kockum! Kram

  • Reply
    Kristin @ The Chocolate Box
    15 september, 2013 at 12:13

    Åh, underbart! Vad sugen jag blev på morotstårta nu 😀

  • Reply
    Jessica
    15 september, 2013 at 16:05

    Bakade den här idag, ska blogga om det senare, trots att jag misslyckades lite med frostingen och att kolasåsen rann iväg. Men det var hur gott som helst, hade på hasselnötter och flingsalt på toppen, MUMS! Tack för ett underbart recept.
    Har du tips på varför min frosting blev för rinnig (trots två paket florsocker) tar jag tacksamt emot det. Kram

    • Reply
      Mary
      16 september, 2013 at 09:53

      Vad kul att du bakade det, tråkigt att du misslyckades lite. Det låter som om kolasåsen hade behövt koka någon minut till och som att frostingen hade behövt kylas lite extra. Man kan def låta tårtan stå någon eller några minuter extra i frysen så att frostingen blir riktigt kall. Det är kylan från frostingen som får kolasåsen att sluta rinna så att den så att säga stannar mitt på. När det gäller frostingen: Cream Cheesefrosting blir inte fastare för att du kör ner mängder av florsocker, då ska du ha sådana mängder att det börjar likna kristyr och det är ju inte det minsta gott. Det som är viktigt att tänka på är att cream cheesefrosting tenderar att först bli lite lösare men när man fortsätter att vispa in luft så blir det fastare och mer fluffig. Då rinner den inte längre. Så fort den känns fluffig och mjuk, utan att vara rinnig, slutar man så klart att vispa. Hoppas du lyckas bättre nästa gång! kram

  • Reply
    Ellinor Bergman
    18 september, 2013 at 12:19

    Det ser fantastiskt gott ut! Och riktigt fina bilder.

  • Reply
    johanna
    26 september, 2013 at 15:46

    Gud vilken tårta! Jag äkskar morotstårta så detta måste testas. Kan jag göra bottnarna i en form och skära istället – och hur påverkar det isf gräddtiden – eller "måste jag ha 4 springformar a 15 cm?

  • Reply
    Friestedt
    27 september, 2013 at 15:42

    Hej hej!

    Varför står det inte hur många ägg som det ska vara i tårtan? Står bara i texten att man ska ha i ett efter ett men inte hur många? 🙁

  • Reply
    Emelie
    27 november, 2013 at 19:52

    Hej, jag kan ha missat det men vart och när ska man ha i vaniljen? Hittar det inte i receptet? Tack för en underbar blogg!!!

    • Reply
      Mary
      14 januari, 2014 at 17:33

      Hej! Nej, det är jag som missat det, så du har helt rätt! Vad uppmärksamt av dig, tack snälla! Det är korrigerat nu, och det ska "ner" efter äggen! Lycka till 😉

  • Reply
    Alexandra
    13 maj, 2014 at 12:10

    Hur får man kolasåsen att rinna så snyggt?

  • Reply
    Alexandra
    13 maj, 2014 at 12:10

    Hur får man kolasåsen att rinna så snyggt?

  • Reply
    Jennifer
    21 oktober, 2014 at 19:09

    Går det att göra i 3 st 24 formar istället? Tror du smeten räcker eller behöver man göra mer?

    • Reply
      Mary
      22 oktober, 2014 at 11:57

      Hej Jennifer! Ja, smeten kommer inte räcka, det kommer bli väldigt platta bottnar. Jag kan inte säga exakt hur det blir, jag har inte provat, men min erfarenhet säger mig att det inte kommer bli bra. Det är stor skillnad på 24 cm och 15 cm i diameter. Om du ska göra i 24 cm formar måste du anpassa ugnsvärmen och tiden i ugnen. Jag skulle iaf MINST öka mängden smet till 150%, dvs 1,5 sats smet. Men våga prova dig fram, det är det bästa sättet att lära sig på! Lycka till!

  • Reply
    Emelie
    10 mars, 2015 at 17:01

    Hello!
    Jag undrar om man inte kan använda 2x20cm formar istället? Eller möjligtvis 1×24 och 1×20, och därefter skära itu delarna så det blir 4 bottnar. Jag ska bjuda 10 personer på middag/efterrätt och du har ju massa mumsigt men jag var ute efter någonting med just citrus/kolasås så detta känns perfekt!
    Jag är ingen expert på tårtbak så jag har ingen riktig koll på hur mycket smeten räcker till 🙂

    • Reply
      Mary
      12 mars, 2015 at 12:09

      Hej Emelie,
      givetvis KAN man alltid byta ut storleken på formarna men då måste man korrigera tiden i ugnen och exakt hur mkt mer el mindre tid som krävs kan jag inte svara på. Så det är mer "riskfyllt" att göra så eftersom det är svårt att svara på hur det kommer påverka resultatet. Dessutom är det mkt svårare att skära fina tårtbottnar när man måste dela en botten på två. Tårtan blir svårare att få fin och hög och man löper större risk att det inte blir bra. Just när man inte "är ngn expert" så har man ibland inte alla saker man behöver hemma vilket gör att man kanske tar genvägar kring det, något som istället kan resultera i att det blir ännu svårare att få till ett snyggt och bra resultat. Lycka till oavsett hur du gör!

  • Reply
    Anonym
    31 maj, 2015 at 10:27

    Ser sa grymt gott ut, och later fantastiskt ocksa! Far testa sedan nar jag har battre kok om nagra veckor. Tack for receptet och sa fina bilder!

  • Reply
    JUNITJEJ
    31 maj, 2015 at 11:08

    Åh, vad det ser gott ut!

  • Reply
    Elina
    31 maj, 2015 at 11:39

    HUUR får ni så vackra och tilltalande tårtor? I mean, KOLLA KOLASÅSEN!

  • Reply
    Elina
    31 maj, 2015 at 11:39

    HUUR får ni så vackra och tilltalande tårtor? I mean, KOLLA KOLASÅSEN!

  • Reply
    ɑ n n i k ɑ
    31 maj, 2015 at 16:01

    Super mumsigt 😀

  • Reply
    A-L
    1 juni, 2015 at 08:16

    Bilden får mig att dregla, ha ha
    Smakar säkert underbart…

  • Reply
    Anonym
    1 juni, 2015 at 18:50

    Åh vad gott, ser helt underbart ut på bilderna ju!

  • Reply
    Helen
    2 juni, 2015 at 00:04

    Mmm… ser otroligt gott ut!! Å vad fina bikder:)

  • Reply
    Challizz
    2 juni, 2015 at 23:03

    Gud vad gott det ser ut!
    Och vad fin den är!

    Jag blir fan riktigt ledsen när jag ser sådana nedlåtande kommentarer om transsexuella som personen ovan sade….
    HON är jättevacker på sitt sätt, precis som alla andra, världen behöver mer öppenhet, förståelse och kärlek, inte en massa hat och inskränkta människor som denna tycks vara!

    Titta för övrigt gärna in på min blogg och läs om livet som överviktig ihop med en ätstörning, om att ätstörningen inte sitter i vikten och om min behandling på SCÄ i Stockholm. Hjälp mig att sprida kunskap om ätstörningar.

  • Reply
    Sofia
    2 juni, 2015 at 23:26

    Ser så otroligt gott ut!

  • Reply
    Benington.se
    3 juni, 2015 at 10:24

    Wow! Det där såg ju superduper gott ut!

  • Reply
    Anonym
    3 juni, 2015 at 12:38

    Gud så fin den är! Och ser jättegod ut. x

  • Reply
    Anonym
    3 juni, 2015 at 20:14

    Åh herre, vad gott!

  • Reply
    Anonym
    4 juni, 2015 at 14:56

    Alltså jösses vilken tårta! Så fin.

  • Reply
    Ida
    4 juni, 2015 at 20:07

    Ser galet gott ut!

  • Reply
    Sofia
    13 november, 2015 at 22:50

    Hej! Vilka underbart vackra bakverk och bilder, älskar att titta in i din fina blogg 🙂 Tänkte bara höra är det möjligt att byta ut rapsoljan till matolja? Eller har rapsoljan någon speciell funktion, eller viktig smak ? 🙂
    mvh: Sofia

  • Leave a Reply