Körsbärsmarmelad med Salvia

Körsbärsmarmelad med salvia är underbart gott! 
 
Körsbär, eller bigarråer för den delen, ger mig barndomsminnen som heter duga. I vår trädgård fanns det ett stort körsbärsträd på baksidan av huset. Där gick jag gladeligen omkring och mumade körsbär så fort de blev mogna och, till pappas stora förtret, spottade körsbärskärnor över hela trädgården. Ni kan ju tänka er vad som hände under sommaren. Jo, de där kärnorna de slog rot, förvånansvärt fort tyckte jag till min stora förtjusning och ur gräsmattan tittade små plantor med vackra små löv upp. Pappa, ja han tyckte väl kanske inte att det var riktigt lika roligt som jag, men sen var det ju också han som rensade ogräs hos oss. Säkerligen satte han mig på den uppgiften eftersom det var jag som spottade körsbärskärnor men om jag minns min barndom korrekt gav inte det tilltaget någon särskild utdelning för pappas skull. 
 
Och det är något speciellt med att äta bär eller frukt direkt från busken från det egna landet eller egna trädgården. Så önskar jag att alla barn i hela värden skulle få växa upp. Det var otroligt fina sommrar vi hade jag och körsbärsträdet. För av alla buskar och träd vi hade hemma så var körsbärsträdet min favorit och än idag älskar jag körsbär. Därför gör jag alltid sylt eller marmelad så fort jag kommer över billiga körsbär eller ramlar på ett träd som jag med ägarens tillåtelse får plocka från. 
 
Körsbär och salvia är en kombination man bland annat kan finna i viner men ännu har jag inte hittat något recept som kombinerar den örten med det bäret vilket givetvis gör att det kliar i fingrarna. Jag måste ju bara prova! Sagt och gjort.. 
 
Resultatet? Otroligt bra och två tummar upp från både mig och kärleken. 
 
Den här satsen ger en stor burk sylt/marmelad men du kan med fördel öka mängden bär och socker flera ggr om för ett riktigt storkok. Då kan du njuta av sommarminnen långt in i vintern! Passar perfekt till scones men även i kakor, i filen eller varför inte till några kulor vanlijglass?!
 
Här kommer receptet!
 
Körsbärsmarmelad med Salvia
1 stor burk
 
500 gram färska körsbär
3 dl syltsocker
2 msk finhackad färsk Salvia
 
HOW TO?
 

Kärna ur körsbären & lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker & salvia. Låt koka upp på medelhög värme och koka sedan i ca 3 minuter. Skumma av och häll upp i väl rengjord & steriliserad burk. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan i sval eller kylskåp. 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 Comments

 1. Svara

  Nina Pina

  14 juli, 2013

  Hur snygg är inte den där bilden! Ser ut som fr en tidning, älskart! Måste prova på själv 🙂 tack för all inspiratipn! Kram Nina

 2. Svara

  Martina

  14 juli, 2013

  Härligt recept och urläcker bild! Den som ändå hade ett körsbärsträd…. 😉

LEAVE A COMMENT