Kardemumma- & Kokoscupcakes med Lemoncurd – Cardamom & Coconut Cupcake with Lemoncurd

Guldgula och alldeles ljuvliga.
Cupcakes kan ju dekoreras i all oändlighet både utseende- och smakmässigt. Men ibland vill jag bara inte.
En cupcakes är så oerhört god i sin enkelhet. Mer som en muffins men ändå mindre, sådär lagom stor, så att man utan allt för dåligt samvete kan ta två.
 
Det är dock viktigt att de inte är torra utan har mycket smak och är saftiga och just i det här receptet får man hjälp av lemoncurden. Den här cupcaken blir sådär kladdig i botten av lemoncurden så att man vill slicka rent cupcakesformen, vilket jag också gjorde. Ja, man får göra så!
Kladdigheten kommer från lemoncurden som innehåller en hel del smör och socker vilket liksom gottar till sig och nästan karamelliseras på botten.
 
Så enkla att ta med till jobbet, till en kompis, på knytkalas, ut i skogen för at leta kantareller (ja klart du ska ha med dig cupcakes då också!) eftersom de inte behövs ngn topping. Vill du ändå kladda på något gott föreslår jag vanilj eller citrontopping. Hemma hos oss glufsade vi i oss en hög med cupcakes vardera helt utan topping..och de var ljuvligt perfekta.  
 
Så enkla att göra, att misslyckas är svårt.
 
Här kommer receptet!
 
 Kardemumma- & Kokoscupcakes med Lemoncurd
ca 16-18 stk
 
 3 stora ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl rostad kokos
2 tsk kardemumma
100 gram smör
1 dl mjölk
 
 
 
HOW TO?
 
1. Rosta koksflingorna i en het och torr stekpanna, rör kontinuerligt. Låt sedan koksflingorna svalna på en tallrik.  Smält smöret och häll ner mjölken. Ställ åt sidan.
 
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
 
3. Blanda vetemjöl, rostade kokosflingor, bakpulver och kardemumma. Vänd ner i äggblandningen varvat med det smälta smöret. Blanda tills du har en jämn smet.
 
4. Fördela smeten i cupcakesformar, fyll formarna till strax under 3/4. Klicka ner 1 tsk lemoncurd i mitten av varje cupcake.
 
5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter.
Lycka till!
 
 
 

Maria

Jag är en frilansande matfotograf, receptkreatör och stylist som älskar lantlivet, stjärnklara nätter, kaffe, doften av sommarregn och den tidiga morgondimman. Jag är en dagdrömmare av rang och en hopplös romantiker som älskar att gå barfota, att plocka svamp, blommande ängar, knarriga trägolv, motljus, hållbarhet, grön mat och minimalism. Jag njuter av att upptäcka världen och jag tror att allt i livet, både gott och ont, sker av en anledning.

YOU MIGHT ALSO LIKE

20 Comments

  1. Svara

    Katarina

    11 oktober, 2012

    Vilka otroligt goda smaker i dessa cupcakes! Ja, man får absolut slicka formen, tallriken… 🙂

  2. Svara

    Anonym

    11 oktober, 2012

    mumsigt =)

  3. Svara

    sofie mumsfillibaba

    11 oktober, 2012

    Vilken otur att jag har lite lemoncurd i kylen…;)

  4. Svara

    Malin´s Diner

    11 oktober, 2012

    Låter friskt och fräscht, gottigt!

    Kram Malin

  5. Svara

    Sabina mammas tårtor

    11 oktober, 2012

    Gud så gott

  6. Svara

    S A N T H I C . C O M

    11 oktober, 2012

    Tack för din gulliga kommentar! Underbart recept som alltid. Och dina bilder, älskar jag!

  7. Svara

    patrik

    11 oktober, 2012

    Lemoncurd måste finnas i kylskåpet,bra till mycket!:)www.sportochspelkocken.se

  8. Svara

    Jennifer

    11 oktober, 2012

    Låter gott! Och dina bilder är ju så fantastiskt fina. Ha det gott! Kram jennifer

  9. Svara

    Mårtenssons kök

    12 oktober, 2012

    Vilken fröjd av många goda smaker i en och samma form, klart man ska slicka formen efteråt – det borde nästan finnas någon lag på det…

  10. Svara

    Anna

    22 oktober, 2012

    Hur mycket lemoncurd behövs för detta recept!

    • Svara

      Mary

      22 oktober, 2012

      1 tsk per cupcake och receptet ger ca 16 cupcakes vilket då innebär 16 tsk curd. Du gör dock aldrig 16 tsk curd, det går inte. Du får helt enkelt göra alternativt köpa en hel burk lemoncurd, men lemoncurd är gott så du hittar säker andra användningsområden som paj eller topping på andra cupcakes.

  11. Svara

    Anna

    22 oktober, 2012

    Jag gjorde exakt som det stod och trots detta rann cupcakessmeten över kanten. Jag är riktigt besviken efter att ha lagt ned så mycket tid, och pengar.

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Hej Anna. Alla kan misslyckas, det gör även jag med ibland även om det inte händer särskilt ofta. Att du misslyckas beror sannolikt inte på receptet utan på det sätt du hanterat ingredienserna, bakning handlar om kemi och är många gånger väldigt känsligt. Om dina cupcakes pöser över kan orsaken vara flera. Att du har mätt upp för mkt bakpulver exempelvis. Det är väldigt viktigt att man inte pressar ner måttet i burken, då pressas bakpulvret ihop och du får för mkt bakpulver i smeten. Detsamma gäller även för mjöl. Jag kommer framöver därför börja skriva mått i gram istället för dl eftersom om du ber 3 personer att mäta upp 1 dl kommer alla de dl-måtten väga olika. Detta påverkar resultatet på dina bakverk. En annan tänkbar orska är att du mätt upp för mkt smet i formarna. Om konsistensen på cupcakesen är bra och de smakar bra är sannolikheten stor att du satt för mycket smet i formarna. Jag rekommenderar dessutom att man alltid gräddar sina cupcakes i cupcakesplåt, tillsammans med cupcakesform, för bästa resultat. Mvh Mary

  12. Svara

    Anna

    23 oktober, 2012

    Och så vitt jag kan se är jag den enda av läsarna som har provat detta recept..

  13. Svara

    sofie mumsfillibaba

    23 oktober, 2012

    Haha….nästan så jag blir tvungen att testa dem!:)

    • Svara

      Mary

      23 oktober, 2012

      Haha ja..du får göra det 😉

  14. Svara

    Anna

    23 oktober, 2012

    Jag skrev inte att jag är någon expert på att baka, bara att jag blev besviken över resultatet. Däremot s har jag fått många komplimanger för mina bakverk. Det mindre bra resultatet denna gång kan bero på att jag var tvungen att vänta lite med att fylla på formarna då lemoncurden skulle bli färdig. Då kanske degen hann bli konstig 😛

  15. Svara

    Anna

    23 oktober, 2012

    Till Lisen: Som jag skrev i kommentaren gjorde jag som det stod och således klickade jag även i smet så att den fyllde 3/4 eller lite mindre av formarna. jag vet inte vem av mig och Mary som är bäst, och har inte bett om någon sådan tävling. När det kommer till att blogga och baka så har jag gjort både och men nu bakar jag bara 🙂

LEAVE A COMMENT