0
6 In Sylt, Marmelad, Curd & Inläggningar

Björnbärsmarmelad med Lagerblad

Björnbärsmarmelad
Det här är en otroligt god marmelad om du frågar mig. Faktiskt så åt jag just en liknande marmelad på Görvelns Slott och blev helt och fullkomligt till mig. Jag hade nästan kunnat strunta i all annan mat och bara ätit blåböggelost och björnbärsmarmelad med lite vin till och jag hade varit fullkomligt nöjd och lycklig ändå.

Givetvis var jag ju tvungen att förhöra mig om vad som ingick i denna fantastiska marmelad och koken var inte sen att berätta hemligheten för mig; lagerblad. Jag hade inte mer än kommit innan för dörren hemma innan jag sprang till affären och shoppade frysta björnbär och lagerblad (socker har jag alltid hemma i alla dess former) och vips så var det här receptet en favorit.

Vi mumsade snabbt i oss en burk björnbärsmarmelad tillsammans med en grönmöggelost (favoriten S:t Agur) och en ”Manchengo” som är en annan ostfavorit bland hårdostarna. Ett glas rött på det och jag är en happy camper!

Så här gör du din egen marmelad:

RECEPT – BJÖRNBÄRSMARMELAD med LAGERBLAD
2 mindre burkar el stort burk

450 gram björnbär (2 frysta paket a 225 gram)
3 dl ljus muscovadosocker
1,5 dl syltsocker
3 msk vatten
2 lagerblad

HOW TO?

1. Blanda bär, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, lägg ner lagerbladet. Koka upp (medlhög värme) under lock och koka i ca 20 minuter med locket på glänt, skumma bid behov.

2. Dra av kastrullen från plattan och fiska upp lagerbladen. Jag älskar björnbär men bäret har en tendens att vara lite väl ”kärnigt” och därför brukar jag köra en snabbomgång med en handmixer för att på så sätt miza sönder endel av kärnorna. Jag är noga med att jag inte mixar sönder allt utan kanske bara 1/3-1/2 av marmeladen.

3. Häll omedelbart upp marmeladen på decinficerade burkar och skruva på locket.

Ta da! Ja jag vet…visst är det enkelt! För det där var faktiskt allt!

Låt marmeladen bli helt rumstempererad innan du ställer in den i kylskåpet.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Anonym
  7 juni, 2012 at 11:38

  Spännande!
  Att göra egen marmelad eller sylt är väl bland det lyxigaste…
  Jag känner mig alltid så rik! (Undrar om det är något slags nerärvt… Typ överleva vintern eller så! 🙂
  Kram Malin

 • Reply
  pepparkakshuset
  7 juni, 2012 at 18:29

  Kul med nya marmeladvarianter till ost. Den här måste jag prova! Min favorit är annars mörka plommon och kanel.

 • Reply
  sabina mammastårtor
  7 juni, 2012 at 22:00

  ser jättegott ut.. jag har en grupp på facebook som heter baka. hade varit jätteroligt om du ville vara med 🙂 tack för tipsen om fina foton.. jag håller på och lära mig om inställningar är inte det lättaste..

 • Reply
  Emschen
  7 juni, 2012 at 23:29

  Jag tror jag måste sluta läsa din blogg. Jag har inte tid att få mer inspiration ju. Får antingen sluta läsa din blogg eller säga upp mig från jobb så jag får mer tid. Höhö
  Kram

 • Reply
  Hanna
  9 juni, 2012 at 00:02

  Björnbär som är så gott, det äter jag allt för sällan!

 • Reply
  Mårtenssons kök
  10 juni, 2012 at 17:09

  Ett recept som vi absolut lägger i prova mappen, vi köper inte alls marmelad längre utan gör alltid vår egen så nya recept är alltid välkomna!

 • Leave a Reply